Svijet

Kurc započeo razgovore sa strankama o saradnji

Kurc započeo razgovore sa strankama o saradnji
Foto: Tanjug/AP | Kurc započeo razgovore sa strankama o saradnji

BEČ - Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc, koji je danas dobio mandat od predsjednika Austrije za formiranje nove vlade, započeo je u petak naveče razgovore sa strankama o mogućoj saradnji i formiranju koalicije.

Prvi razgovor održao je sa šefom jedne od najmanjih političkih partija u parlamentu Neos, koja je dobila nešto više od pet odsto glasova i time predstavlja četvrtu snagu na političkoj sceni Austrije.

Kurc je sa liderom Neos-a Matijasom Štrolcom razmatrao koje velike reformske projekte želi da podrži Neos, kada u parlamentu bude potrebna dvotrećinska većina.

Štrolc je predložio sklapanje sporazuma o radu sa opozicionim strankama.

Kurc nastavlja razgovore sutra kada će se sastati sa šefom najmanje stranke u skupštini „Liste Peter Pilc“, Peterom Pilcom koji je osvojio 4,4 odsto glasova.

Zatim će se sastati i sa liderom Slobodarske partije (FPO) Hajnc-Kristijanom Štraheom, strankom koja važi za najizvjesnijeg koalicionog partnera, a u nedjelju on će razgovarati sa liderom Socijaldemokratske partije (SPO) Kristijanom Kernom.

Kurc je, prilikom dobijanja mandata za formiranje vlade, najavio da najprije želi sa svim strankama da razgovara o mogućnosti saradnje, a da će tek potom započeti koalicione pregovore sa jednom od parlamentarnih stranaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije