Svijet

Kurdi: Ne povlačimo se sa sjevera Sirije

Kurdi: Ne povlačimo se sa sjevera Sirije
Kurdi: Ne povlačimo se sa sjevera Sirije

Kurdi iz Sirije odbili su zahtjev Turske da se povuku sa položaja koji se nalaze u blizini granice na sjeveru Sirije, a koje je turska vojska granatirala dva dana za redom.

Lider kurdske Partije demokratskog jedinstva (PYD) Saleh Muslim kazao je da Turska nema prava da se miješa u unutrašnja pitanja Sirije ističući kako su Kurdi osvojili avio-bazu, koju su granatirali turski vojnici, od Nusra fronta.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu rekao je juče da su turske snage gađale mete kurdskih boraca iz Jedinice za zaštitu naroda (YPG) na sjeveru Sirije. On je pozvao tu grupu da se povuče sa područja koje je nedavno zauzela.

"Osvetićemo sa za svaki korak. YPG će se odmah povući iz Azaza i obližnjeg područja i neće im se ponovo približiti", kazao je turski premijer.

Kurdska policija (YPG), glavna je oružana snaga Kurdskog vrhovnog komiteta, vlade sirijskog Kurdistana.

Turska vojska je i danas, drugi dan zaredom, granatirala položaje kurdskih boraca na sjeveru Sirije, pri čemu su poginula dvojica boraca.

Turske snage bezbjednosti ubile su devet pripadnika Kurdistanske radničke partije /PKK/ na jugoistoku zemlje, objavili su danas vojni izvori.
Devet militanata PKK ubijeno je u antiterorističkoj operaciji na jugoistoku zemlje tokom protekla 24 časa, navodi se u saopštenju iz turskog generalštaba. 

Turski ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala izjavio je četvrtak 11. februara da su turske snage bezbjednosti završile antiterorističku operaciju u pretežno kurdskom gradu Čizre. 

Prema podacima generalštaba turske vojske, više od 900 kurdskih militanata ubijeno je u antiterorističkim operacijama od sredine decembra, prenosi "Sputnjik". 

Kurdski aktivisti, međutim, tvrde da su većina mrtvih-civili. 

Bezbjednosna situacija u Turskoj se pogoršala sredinom 2015. godine, kada su kurdski militanti ubili dvojicu turskih policajca, što je podstaklo Ankaru da pokrene vojnu akciju protiv ove grupe. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije