Svijet

Kurdi protjeruju ISIL

Kurdi protjeruju ISIL
Kurdi protjeruju ISIL

BEJRUT - Kurdske snage u Siriji, koje su istjerale grupu Islamska država (ISIL) iz grada Kobane, započeli su u utorak bitku za "oslobađanje" okolnih sela koja su i dalje pod kontrolom džihadističke organizacije.

U ponedjeljak, nakon više od četiri mjeseca borbi i uz pomoć vazdušnih udara međunarodne koalicije na čelu s Vašingtonom, snage Jedinica za zaštitu kurdskog naroda (najveća kurdska milicija) uspjele su protjerati ISIL iz ovog grada na sjeveru zemlje u ratu i na granici s Turskom.

Džihadistička grupa je željela, nakon što je zauzela u septembru okolna sela, osvojiti Kobane da bi proširila kontrolu nad velikim dijelom sirijsko-turske granice. 

''Mi iz YPG-a znamo da naš zadatak nije još završen jer nam ostaje bitka za oslobađanje ostatka kantona Kobanea'', saopštio je YPG, koji brani grad od septembra.

''Mi se zalažemo za nastavak ove kampanje i obećavamo pobjedu'', navela je grupa u saopštenju u noći s ponedjeljka na utorak.

Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (OSDH), borbe su se u utorak vodile na jugoistoku i jugozapadu Kobanea, a kurdske snage su uspjele zauzeti susjedno selo.

U toku borbe za Kobane, kojoj je dat veliki publicitet, ISIL je uspio zauzeti više od 60 odsto grada a na putu je bio da ga osvoji, s obzirom da su kurdske snage bile slabo opremljene.

Međutim, od 23. septembra, međunarodna koalicija je započela udare na položaje ISIL-a u Siriji, posebno u Kobaneu, ometajući kretanje grupe.

Iako je izdržala četiri mjeseca intenzivnog bombardovanja iz vazduha, ekstremistička grupa je pretrpjela najveći poraz od pojavljivanja u sirijskom sukobu 2013. godine. Analitičari procjenjuju da će ovaj korak unazad zakočiti njeno širenje, posebno na sirijskom sjeveru.

Džihadisti, međutim, i dalje kontrolišu velike površine teritorija u Siriji, kao i u Iraku, gdje su počinili zvjerstva primjenjujući svoje ekstremističko tumačenje islama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije