Svijet

Kurdske snage oduzele hrišćanska sela od džihadista

Kurdske snage oduzele hrišćanska sela od džihadista
Kurdske snage oduzele hrišćanska sela od džihadista

ERBIL - Kurdski borci su oduzeli u utorak nekoliko Hrišćanskih sela na sjeveru Iraka nakon borbi protiv džihadista Islamske države (IS), saznaje se iz nekoliko izvora.

- Jutros, pešmerzi su uspjeli istjerati aktiviste (IS-a) iz četiri sela zapadno od Erbila i uspostaviti nad njima kontrolu - rekao je irački zvaničnik spominjući mjesta Hasan el-Šam, Sjudan, Bahra i Jisr el-Hadr.

On je precizirao da su raketna i minibacačka pucnjava razmjenjene u sukobima.

- Nakon sukoba u toku jutra, pešmerzi su uspjeli osloboditi nekoliko sela, posebno Hasan el-Šam i Sjudan. Aktivisti (IS-a) su sada otišli - saopštio je izvor iz šaldinske patrijaršije.

"Ova sela su vrlo bitna jer se nalaze u blizini gradova (hrišćanskih) Bartala i Karakoš", prema nihovom saopštenju.

Ova ponovo osvojena mjesta se nalaze u ravnici Ninive, koja se prostire od Erbila, glavnog grada Kurdistana, do Mosula, drugog grada u Iraku koji od juna kontroliše Islamska država.

Deseci hiljada hrišćana iz Iraka, većina vjernika šaldenske katoličke crkve, pobjegla je u avgustu nakon nove ofanzive IS-a.

Karakoš, najveći hrišćanski grad u Iraku i deseci sela su bili ispražnjeni u toku, kako to hrišćanski lideri opisuju, najgore katastrofe u dugoj istoriji iračke hrišćanske manjine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije