Svijet

Kurdski general: Nezavisnost, pa da dobijemo rusko oružje

Kurdski general: Nezavisnost, pa da dobijemo rusko oružje
Foto: Tanjug | Kurdski general: Nezavisnost, pa da dobijemo rusko oružje

BAGDAD - Kurdske naoružane formacije pešmerge spremne su da odbiju svaki napad na Irački Kurdistan, gdje se održava referendum o nezavisnosti.

To je rekao u intervjuu za Sputnjik general Sirvan Barzini.

"Po kom mišljenju, nesporno je da se pešmerge nalaze u stanju borbene gotovosti. Uspijevali smo da se izborimo sa iračkom vojskom koja broji milione ljudi, koja je u to vrijeme bila najmoćnija u regionu samo sa automatima kalašnjikova. Naravno, spremni smo da odbijemo napade od bilo koga“, izjavio je Barzini.

Ipak, prema riječima Barzinija, pešmerge, zahvaljujući bogatom iskustvu saradnje sa susjednim državama, smatraju ga "razumnim“.

"Oni su za 45 godina vidjeli ko su Kurdi. Na djelu smo im pokazali da smo njihovi najbolji susjedi. Ne vjerujem da će biti vojnog mješanja niti da će se desiti neka slična greška“, rekao je komandant.

On je dodao da se Irački Kurdistan nada da će u slučaju proglašenja nezavisnosti najvjerovatnije modernizovati vojsku ruskim oružjem.

"To će biti nova država, ministri i vojni stručnjaci, ali, po mom mišljenju, najvjerovatnije će to biti rusko oružje jer za njegovo korišćenje imamo iskustvo i praksu. Tokom kurdskih revolucija korišćeno je rusko oružje“, rekao je Barzini.

Danas se u Iračkom Kurdistanu održava referendum o nezavisnosti.

(sputnik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije