Svijet

Kurdski vojnici u Bavarskoj

Kurdski vojnici u Bavarskoj
Kurdski vojnici u Bavarskoj

BERLIN- Pripadnici Pešmerga-kurdskih snaga nalaze se na jednonedeljnoj obuci u Bavarskoj, gdje će do sledećeg petka biti obučavani za rukovanje oklopnim odbrambenim raketama ''Milan'', prenose danas njemački mediji, navodeći da je riječ o trideset dvojici vojnika čija se obuka sastoji iz teroijskog i praktičnog djela.

Najveći dio programa ovih kurdskih vojnika u Bavarskoj čini, kako se navodi, upoznavanje i obučavanje sa ''Milan'' opremom, a vrhunac obuke je pucanje na poligonu Hamelburg, prenose mediji, ukazujući na to da bi obučeni vojnici, po povratku u sjeverni Irak, i sami mogli dalje da obučavaju vojnike za rukovanje tehnikom ''Milan''.

Prva pošiljka njemačkog naoružanja, sa timom za obuku za borbu protiv terorista iz ''Islamske države'' (IS), stigla je prije nekoliko dana u sjeverni Irak.

Njemački kancelar Angela Merkel je početkom septembra najavila spremnost za isporuku njemačkog naoružanja Kurdima u sjeverni Irak, kao znak podrške u borbi protiv terorističke milicije IS, a štampa je pisala da se tako, prvi put, poslije niza godina, Berlin direktno angažuje u jednom aktuelnom vojnom konfliktu.

Merkelova je u Bundestagu pravdala planiranu isporuku naoružanja Kurdima u Iraku prijetnjama IS i rekla da tako postoji šansa za spas ljudskih života i sprečavanje daljih ubistava.

Na pitanje da li Kurdi uopšte mogu rukovati njemačkim naoružanjem, magazin Špigel piše da Bundesver namjerno nije izabrao najmodernije oružje i da protivtenkovske mobilne sisteme MILAN, standardne puške G-36 i drugo naoružanje lokalne snage mogu koristiti.

Kada je riječ o tome kako Njemačka može kontolisati da oružje ne dođe u pogrešne ruke, Špigel piše da tako nešto niko ne može isključiti i da je to i vlada priznala.

Njemačko Ministarstvo inostranih poslova želi, međutim, kako piše štampa, da se sa Kurdima potpiše dokument koji bi isključio svaku moguću dalje prodaju tog oružja.

Oficiri Bundesvera, pri tom, na licu mjesta bi trebalo da nadgledaju da oružje ostane u rukama kurdske armije.

Ukoliko, međutim, bude nepravilnosti, isporuka oružje će pri prvoj sledećoj tranši biti obustavljena, navode njemački mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije