Svijet

Kuvelis: Formiranje grčke vlade nemoguće

Kuvelis: Formiranje grčke vlade nemoguće
Kuvelis: Formiranje grčke vlade nemoguće

ATINA - Formiranje grčke vlade nacionalnog jedinstva neće biti moguće, izjavio je jutros lider male proevropske stranje Dimar, čija se pozicija smatra ključnom kako bi ta zemlja izbjegla nove izbore i rizik od napuštanja zone evra.

"Ne može biti nikakve vlade jedinstva", kazao je Fotis Kuvelis televiziji Antena i dodao da radikalna ljevičarska stranka Siriza, koja se protivi mjerama štednje, odbija da se priključi koaliciji.

Najavljeno je da će grčki predsjednik Karolas Papuljas danas nastaviti razgovore s liderima najbolje plasiranih partija na izborima o formiranju vlade.

Grčka državna televizija sinoć je prenijela da lider Sirize Aleksis Cipras neće učestvovati u pregovorima o formiranju vlade. Televizija je dodala da će u razgovorima, zakazanim za večeras, učestvovati i Kuvelis.

Ako stranački lideri ne postignu dogovor, Grčkoj prijete novi izbori u junu, čime će biti produžen period političke neizvjesnosti i dovedeno u pitanje članstvo zemlje u zoni evra.

Na parlamentarnim izborima 6. maja nijedna partija nije osvojila dovoljno glasova da bi samostalno oformila vladu.

Lider na izborima drugoplasirane Sirize Aleksis Cipras izjavio je u nedjelju da su konzervativna Nova demokratija, socijalistički PASOK i Demokratska ljevica postigli dogovor o formiranju privremene vlade na dvije godine, ali to nisu potvrdili lideri Nove demokratije i PASOK-a, Andonis Samaras i Evangelos Venizelos.

Venizelos je rekao da je poslije pregovora koji su se završili u "ćorsokaku" umjereno optimističan, a Samaras je kazao da je Siriza odbila svaku vrstu kompromisa.

Venizelos je posljednji od stranačkih lidera tri prvoplasirane stranke koji su pokušali i nisu uspjeli da formiraju koalicionu vladu.

Cipras je u petak odbio da uđe u koalicionu vladu sa partijama koje podržavaju stroge mjere štednje - Novom demokratijom i PASOK-om. On je istakao da neće ući ni u jednu vladu koja namjerava da nastavi sprovođenje mjera štednje usvojenih prema sporazumu o međunarodnoj pomoći, jer ih smatra suviše strogim.

Partneri u prošloj vladi, PASOK i Nova demokratija na izborima su dobili znatno manje glasova, prije svega zbog gnjeva birača zbog strogih mjera štednje usvojenih da bi se dobila neophodna međunarodna pomoć i zemlja izbjegla bankrot.

Birači su više glasova dali strankama koje se protive uslovima međunarodnih kreditora.

Papuljas je u nedjelju imao pojedinačne konsultacije i sa liderima četiri manje stranke koje su takođe prešle cenzus i ušle u parlament.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije