Svijet

Lagard: Kriza skreće pažnju sa ekonomskih reformi

Lagard: Kriza skreće pažnju sa ekonomskih  reformi
Lagard: Kriza skreće pažnju sa ekonomskih reformi

VAŠINGTON - Šef Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ Kristin Lagard rekla je danas da kriza u Ukrajini predstavlja veliku smetnju za napore da se reformiše privreda te zemlje i da njen kolaps neće biti u interesu Rusije.

U intervjuu za En-Bi-Si ona je rekla da finansijska podrška Kijevu zavisi od stabilnosti situacije na istoku Ukrajine.

Ona je istakla da su aktuelni lideri Ukrajine istinski odlučni da provedu ekonomske reforme, ali da sukobi na istoku zemlje predstavljaju "veliko skretanje pažnje".

"Pokušavamo da pomognemo Ukrajini setom reformi, velikom finansijskom pomoći, ali sve to zavisiće od stabilizacije situacije na istoku i od prekida sukoba", rekla je ona. 

Lagardova je prošlog mjeseca najavila da će Ukrajina dobiti 40 milijardi dolara u naredne četiri godine, a skoro polovina te sume dolazi od MMF-a.

Na pitanje u vezi sa finansijskom ulogom Rusije u Ukrajini ona je rekla da je situacija u vezi sa isplatom za isporuke ruskog gasa "prilično pod kontrolom".

"Eventualni ekonomski kolaps Ukrajine nije u interesu Rusije jer je ona snabdijevač, povjerilac i želi da bude isplaćena i da dobije nadoknadu", rekla je ona.

Govoreći o Grčkoj, ona je rekla da uspjeh reformi u toj zemlji zavisi od postavljenog okvira i načina na koji se on primjenjuje.

"Moramo da vidimo u praksi kako će se primjenjivati", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije