Svijet

Lagard: Moguć izlazak Atine iz evrozone

Lagard: Moguć izlazak Atine iz evrozone
Lagard: Moguć izlazak Atine iz evrozone

DREZDEN - Izlazak Grčke iz evrozone je mogućnost ali neće označiti kraj monetarne unije, rekla je danas direktor Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ Kristin Lagard.

"Izlazak Grčke je moguć i taj scenario neće biti nimalo jednostavan za evrozonu, ali, vjerovatno neće značiti ni kraj monetarne unije", izjavila je Lagardova  za njemački dnevnik  "Frankfurter algemajne cajtung".

Ona je odbacila ocjenu Atine da je neminovan dogovor sa njihovim kreditorima.

"Malo je vjerovatno da će u narednim danima biti postignuto sveobuhvatno rješenje. Poslije pozitivnih signala iz Grčke prije desetak dana, prošle sedmice ponovo je došlo do otrežnjenja", istakla je Lagardova.

Prema njenim riječima, još mnogo posla mora da se obavi i MMF nije spreman da uplati dodatni novac bez jasnog obećanja za provođenje reformi.

Grčka Vlada juče je saopštila da je počela izrada nacrta sporazuma sa kreditorima kojim bi bio otvoren put ka puštanju posljednje tranše finansijske pomoći, ali su evropski zvaničnici to odmah demantovali. 

Grčka i evropski i kreditori iz MMF-a već četiri mjeseca pregovaraju o reformama bez ikakvog napretka. Atina bi bez dogovora mogla bankrotirati u narednih nekoliko sedmica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije