Svijet

Lagard: Nema dodatnih rokova za Grčku

Lagard: Nema dodatnih rokova za Grčku
Lagard: Nema dodatnih rokova za Grčku

VAŠINGTON - Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard odbacila je danas ideju da bi Grčkoj moglo biti odobreno dodatno vrijeme za otplatu dugovanja fondu.

"To svakako nije odgovarajuće rješenje. Nikada dosad neka od razvijenih privreda nije zatražila odlaganje otplate. MMF u posljednjih 30 godina nije odobravao zahtjeve za odlaganje otplate", rekla je Lagard novinarima u Vašingtonu, a prenela agencija Frans pres.

Direktorka MMF-a je dodala da u slučajevima u prošlosti kada su rokovi otplate produžavani, odlaganja otplate nisu bila praćena produktivnim rezultatima.

Zvanična Atina još uvijek pregovara o ekonomskim reformama koje će zadovoljiti međunarodne kreditore - Evropsku centralnu banku, EU i MMF. Dogovor o reformama je neophodan radi puštanja naredne tranše kredita Grčkoj vredne 7,2 milijarde evra, pomoću koje bi ona platila obaveze koje joj dospevaju na naplatu.

Međutim, do postizanja tog dogovora, Atina ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći EU i MMF-a.

Mediji u Atini pišu da je Grčka već neformalno zatražila od MMF-a produženje rokova za otplatu dugovanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije