Svijet

Lagard predložila "fond za crne dane"

Lagard predložila "fond za crne dane"
Foto: N.N. | Lagard predložila "fond za crne dane"

BERLIN- Direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard predložila je danas kreiranje "fonda za crne dane" na nivou evrozone da bi se pomoglo članicama u slučaju ekonomskih kriza u budućnosti.

Lagardova je u govoru u Berlinu pohvalila "održivi i ravnomjerno raspoređeni rast" globalne privrede.

"Ali postoje druge, snažne prijeteće stvari pred nama. Pomislite na rastući populizam i kratkovide pozive na protekcionizam", rekla je direktor MMF-a.

Ona je pozvala članice evrozone da se pripreme za sljedeći ekonomski pad i razviju modernizovane unije kapitalnih tržišta, poboljšaju bankarsku uniju i krenu dalje prema fiskalnoj integraciji.

Lagardova je rekla da bi kreiranje centralne fiskalne alatke pružilo garancije investitorima.

Prema njenom prijedlogu, članice bi svake godine uplaćivele novac u fond za crne dane, kako bi se sredstva nagomilala u dobrim vremenima, a transferi bi se vršili tokom kriza.

U ekstremnim okolnostima, države bi mogle da pozajmljuju novac od ovog fonda i vraćaju zajmove kroz uplate fondu u budućnosti, dodala je Lagardova.

Transferi iz fonda bili bi uslovljeni poštovanjem fiskalnih pravila EU, a uplate u fond bile bi najveće u vrijeme najpovoljnijih ekonomskih okolnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije