Svijet

Lajčak: Zbog izbjeglica raspao se Šengen

Lajčak: Zbog izbjeglica raspao se Šengen
Lajčak: Zbog izbjeglica raspao se Šengen

BRATISLAVA - Ministar spoljnih poslova Slovačke, Miroslav Lajčak upozorio je u Bratislavi da se, zbog izbjegličke krize i nejedinstvenog pristupa članica Evropske unije, već de fakto raspao Šengenski sistem.

Slovačka vlada insistira da se razgovara o zaštiti spoljnih granica šengenske zone i o borbi protiv krijumčara migranata.

"Šengen nam se de fakto raspao. Preko zemalja koje imaju odgovornost za zaštitu šengenske granice, imigranti prolaze potpuno slobodno. U normalnim okolnostima je teško dobiti šengensku vizu, a sada tu prolaze desetine hiljada ljudi i niko ih ne kontroliše. Imamo li Šengen ili ga nemamo?", pitao je Lajčak nakon zasjedanja Vlade o izbjegličkoj krizi.

Lajčak je upozorio da se uzdrmao jedan od temelja EU, sloboda kretanja ljudi, ali je odbacio tvrdnje da Slovačka nije solidarna jer neće da prihvati više od 200 izbeglica i to isključivo hrišćana, a ne i muslimana.

"Problem je što ne postoji zajednički stav EU. Svaka zemlja to rješava sama. EU reaguje, umesto da bude proaktivna. Od samita EU u junu nijedan forum se praktično nije bavio tom temom. EU radi, ali polako a nekada ne u skladu s vlastitim zaključcima", rekao je ministar.

Lajčak je danas novinarima predstavio plan rješavanja izbjegličke krize koji je usvojila slovačka vlada i o kojem će se savjetovati i usklađivati i u petak u Pragu, na vanrednom hitnom samitu premijera zemalja Višegradske četvorke povodom izbjeglica.

Slovačka vlada kao prvu mjeru predlaže doslijednu i efikasnu zaštitu spoljašnjih, šengenskih granica, i traži veće angažovanje da se riješe uzroci izbjegličke krize na Bliskom istoku i u Africi, a zalaže se i za odlučnu borbu protiv krijumčarskih bandi koje zarađuju veliki novac na izbjeglicama.

Slovačka je, prema riječima Lajčaka i ministra finansija Petera Kažimira, spremna i da novcem i kadrovima pomogne rješavanje krize, ali kategorično odbija preraspodelu obavezujućih kvota.

 

Premijer Robert Fico je nedavno izjavio da će istinskim izbjeglicama Slovačka pomoći, ali ne i ekonomskim doseljenicima koji prije svega u Njemačkoj traže bolji posao i uslove za život. Ocijenio je da je u sadašnjem talasu koji stiže u Evropu 95 odsto takvih, ekonomskih migranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije