Svijet

Lavrov: Amerika neće napasti Sjevernu Koreju

Lavrov: Amerika neće napasti Sjevernu Koreju
Foto: Ilustracija | Lavrov: Amerika neće napasti Sjevernu Koreju

MOSKVA - Amerika neće napasti Sjevernu Koreju jer su uvjereni da Pjongjang posjeduje nuklearno naoružanje, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"SAD neće napasti Sjevernu Koreju jer ne da sumnjaju, već sigurno znaju da Pjongjang posjeduje nuklearne bombe. Ruski predsjednik Vladimir Putin u više navrata je naglasio da je nemoguće zamisliti da Amerika ili bilo ko drugi može da posjeduje stoodstotne informacije o svim postrojenjima", rekao je Lavrov.

On je napomenuo da ne štiti Sjevernu Koreju, već da jednostavno govori da je saglasan sa ovom analizom.

Prema njegovim riječima, sa ovom logikom je saglasna većina njegovih kolega na marginama Generalne skupštine UN. On je istovremeno ukazao da je njegovo mišljenje zasnovano na američkom iskustvu nakon invazije na Irak.

"Napali su Irak pošto su imali stoodstotne informacije da tamo postoji oružje za masovno uništenje. Komisija UN je tamo radila i prešli su cijelu teritoriju i posjećivali sva postrojenja koja su željeli", podsjetio je Lavrov.

Lavrov je dodao da su, nakon što je komisija UN došla do zaključka da Irak u potpunosti ne ispunjava sve zahtjeve, oni koji su dali naređenje za napad shvatili da su u pitanju laži.

Šef ruske diplomatije izrazio je nadu da će analitičari u Vašingtonu razmotriti logiku koju je iznio.

"U suprotnom, situacija se može pogoršati i više hiljada ako ne i stotine hiljada nedužnih ljudi u Južnoj, Sjevernoj Koreji, naravno u Japanu, Rusiji i Kini suočiće se sa patnjama", zaključio je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije