Svijet

Lavrov: Baltičke zemlje ne pokazuju zahvalnost Moskvi

Lavrov: Baltičke zemlje ne pokazuju zahvalnost Moskvi
Lavrov: Baltičke zemlje ne pokazuju zahvalnost Moskvi

MOSKVA - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je danas izjavio da baltičke zemlje ne pokazuju nikakvu zahvalnost Moskvi zato što ih je "pustila da mirno odu" nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Lavrov je u intervjuu švedskom listu "Dagens niheter" izdvojio Litvaniju kao "najagresivniju, najrusofobniju zemlju" i dodao da ona gura NATO u "antiruskom pravcu", prenela je agencija AP.

Ruski ministar spoljnih poslova je rekao da su mu kolege iz NATO-a rekle da će se Estonija, Letonija i Litvanija "smiriti" kada su se 2004. godine pridružile Sjevernoatlantskoj alijansi.

"One su postale članice NATO-a, ali nije bilo mira, posebno ne sa našim susjedima Litvancima", rekao je Lavrov švedskom listu.

Litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevičius je komentar Lavrova opisao kao "čistu propagandu" i dodao: "Izraz rusofobija je potpuno neprikladan. Složio bih se sa izrazom Kremljfobija, budući da vidimo razliku između Rusije i politike njenog vođstva."

Baltičke zemlje su stekle nezavisnost početkom devedesetih, nakon skoro pet decenija provedenih u sastavu Sovjetskog Saveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije