Svijet

Lavrov: NATO nikada ne mijenja planove

Lavrov: NATO nikada ne mijenja planove
Foto: Foto: Tanjug | Lavrov: NATO nikada ne mijenja planove

MOSKVA - NATO planovi se nisu nikada promijenili i uvijek su bili usmjereni na sticanje slobodnog geopolitičkog prostora, uključujući u istočnoj Evropi.

To smatra šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i optužuje NATO da koristi "neuvjerljive izgovore" da bi rasporedio svoju infrastrukturu.

"Mi smo u više navrata shvatili da su sve te pripreme, koje se sada sprovode, kada se infrastuktura NATO približava našim zajedničkim granicama, kada se tamo šalju nove jedinice, pod parolom stalne rotacije, to znači stalno raspoređivanje u praktičnom smislu. Mi veoma dobro razumijemo da su izgovori koji se koriste kao opravdanje takvih koraka neuvjerljivi", tvrdi Lavrov.

Prema njegovim riječima, da nije bilo državnog udara u Ukrajini, poslije kojeg je, kako je rekao, Rusija bila primorana da odbrani ljude koji su odbili da se povinuju "neonacističkim počiniteljima puča", onda bi nešto drugo bilo "izmišljeno".

"Planovi NATO se nikada nisu promijenili i s različitim stepenom intenziteta bili su usmjereni na pohlepno sticanje geopolitičkog prostora, koji smatraju da nikome ne pripada poslije raspada Sovjetskog Saveza", rekao je Lavrov u intervjuu za bjeloruske medije povodom 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, prenosi TAS.

Kako je naglasio, ta strategija je prevladala nad onima koji su poslije raspada Sovjetskog Saveza pozvali da se ne ide ka jačenju NATO i produbljivanju linija podjele u Evropi, već da se izađe sa zajedničkim pristupom pod pokroviteljstvom OEBS-a ili druge univerzalne organizacije.

"Ovaj pristup bi trebalo da bude zasnovan na obezbjeđivanju jednake i nedjeljive bezbjednosti za sve zemlje Sjevernoatlanskog regiona", poručio je Lavrov.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije