Svijet

Lavrov: Neke zemlje NATO i EU zaražene su virusom patološke rusofobije

Lavrov: Neke zemlje NATO i EU zaražene su virusom patološke rusofobije
Foto: N.N. | Lavrov: Neke zemlje NATO i EU zaražene su virusom patološke rusofobije

Neke zemlje NATO i Evropske unije pogođene su virusom patološke rusofobije, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poslije razgovora sa svojim jermenskim kolegom Edvardom Nalbandijanom.

Ruski ministar dodao je da nije iznenađen zbog odbijanja SAD da podrže izjavu Savjeta bezbjednosti UN kojom se osuđuje napad na ambasadu Rusije u Damasku.

"Što se tiče odbijanja Sjedinjenih Američkih Država da podrže izjavu Savjeta bezbjednosti kojom se osuđuje napad, granatiranje ruske ambasade u Damasku, nisam iznenađen, jer se to svakako ne dešava prvi put", rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, bilo je nekoliko slučajeva kada je ruska ambasada bila izložena prilično ozbiljnom granatiranju, kada su granate padale na teritoriju diplomatske misije.

"I svaki put Savjet bezbjednosti nije mogao da reaguje na te terorističke napade, ta najteža kršenja međunarodnog prava zbog stava Sjedinjenih Američkih Država", naglasio je ruski ministar spoljnih poslova.

"Ovo nije partnerski odnos prema nastaloj situaciji, ovaj pristup je nekorektan, bogohulan. Nemam više ništa da kažem o ovoj temi. Računali smo da će prevladati elementarne etičke norme. Nije uspjelo", konstatovao je Lavrov.

"Granata koja je ispaljena sa terorističkih položaja 20. novembra udarila je ogradu ruske ambasade blizu stambenog dijela zgrade. Eksplozija granate kalibra 122 mm oštetila je zid, električne instalacije i vodovodni sistem. Niko od zaposlenih u ambasadi nije povrijeđen", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Postoje informacije da SAD ponekad ekstremističke grupe koje se moraju izolovati i uništiti, koriste u svoje svrhe, promovišući svoju agendu uprkos uvjeravanjima da je jedini razlog što se Amerikanci nalaze u Siriji uništavanje terorističkih grupa", naveo je Lavrov dodajući da će nastaviti da kontaktira sa Stejt departmentom i o svemu tome razgovarati.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije