Svijet

Lavrov: Odluke Kijeva uvod u novu vojnu invaziju na istok

Lavrov: Odluke Kijeva uvod u novu vojnu invaziju na istok
Lavrov: Odluke Kijeva uvod u novu vojnu invaziju na istok

MOSKVA - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas da bi odluka Kijeva da se zamrznu budžetske isplate na istoku Ukrajine mogla da bude uvod u nove vojne operacije.

Lavrov je, govoreći pred poslanicima ruske Državne dume, iznio sumnju da je odluka o zamrzavanju 2.6 miliona dolara državne pomoći područjima koja su pod kontrolom proruskih snaga "priprema tla za drugu invaziju s ciljem da se silom razriješi problem", prenijela je agencija AP.

SAD žele podjele i da vladaju, a ne da vode politiku integracija, rekao je Lavrov u Državnoj dumi (donji dom ruskog parlamenta), prenijela je agencija Tas s.

Ruski konstruktivan kurs ka integracijama spotiče se usljed namjere SAD i njenih saveznika da dijele i vladaju i da guraju svoje planove, rekao je šef ruske diplomatije.

Ukrajinska kriza je rezultat američkih planova o proširenju geopolitičkog prostora koji kontrolišu, istakao je Lavrov.

Prema riječima Lavrova, ruska nezavisna politika sve je popularnija u svijetu i privlači partnere u Aziji, Africi, Latinskoj Americi i Evropi.

"Spremni smo da sarađujemo pod uslovom da ta saradnja bude zasnovana na principima jednakosti, poštovanja međunarodnog prava i priznavanja ključne uloge Ujedinjenih nacija", rekao je Lavrov.

Nema alternative saradnji između Moskve i Evropske unije, jer postoji, kako je rekao Lavrov, mnogo toga što nas povezuje.

Moskva nije kriva za pogoršanje odnosa sa Briselom zbog ukrajinske krize, rekao je Lavrov, prenijela je agencija Rojters.

"Trenutni negativni trend u globalnim odnosima nije naš izbor", zaključio je Lavrov.

Lavrov: Keri mi rekao ne obraćam pažnju na izjave Obame

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu da ne obraća pažnju na izjavu predsednika SAD Baraka Obame, u kojoj je Rusiju nazvao jednom od najvećih pretnji po svet, pored terorizma i ebole, otkrio je danas Lavrov.

"Predsjednik Obama iznIo je prošlog meseca listu prijetnji koje treba da zabrinu Amerikance. Pre nekog vremena sam pitao Džona Kerija šta to znači. On mi je odgovorio: 'Ne obraćaj pažnju na to", otkrio je Lavrov, a prenijela agencija RIA novosti.

Obama je u govoru na samitu G20 15. novembra u Brizbejnu nazvao "rusku agresiju na Ukrajinu prijetnjom po svijet", ponovivši ocjenu koju je iznio u izlaganju pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija krajem septembra, kad je Rusiju nazvao jednom od najvećih svjetskih prijetnji pored virusa ebole i jačanja terorizma u Iraku i Siriji.

Lavrov je ranije izjavio da Obamina izjava ne odražava percepciju Rusije u svijetu, dodavši da je takav stav distorzija realnosti.

Odnosi između SAD i Rusije su se značajno pogoršali od početka ukrajinske krize, pri čemu Vašington i druge zapadne vlade optužuju Moskvu da se miješa u unutrašnja pitanja Ukrajine, što Kremlj negira.

Nepromišljeno širenje NATO je greška

Lavrov je rekao da je nepromišljeno širenje NATO greška koja će nanijeti štetu bezbjednosti Evrope.

"Smatramo, i o tome smo razgovarali na samom početku tekućeg istorijskog perioda, da je nepromišljeno, beskrajno širenje NATO - greška koja ugrožava evropsku stabilnost", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare sa svojim gostom, šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom.

Lavrov je rekao i da je neutralni status Ukrajine bio ključ za bezbjednost i nacionalne interese te zemlje, prenio je Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije