Svijet

Lavrov: Postignut sporazum o rješavanju krize u Ukrajini

Lavrov: Postignut sporazum o rješavanju krize u Ukrajini
Lavrov: Postignut sporazum o rješavanju krize u Ukrajini

ŽENEVA - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je danas u Ženevi usvojen "dokument o deeskalaciji" krize u Ukrajini, u kojem je upućen poziv na neodložni početak širokog nacionalnog dijaloga, a sve strane pozvane da se uzdržavaju od svakog nasilja.

Lavrov je precizirao da je dogovoreno da Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju /OEBS/ preuzme vodeću ulogu u posredovanju u ukrajinskoj krizi, prenio je Rojters.

"Ukrajina, Rusija, SAD i EU dogovorile su se da moraju biti preduzeti sljedeći koraci: da sve ilegalne oružane grupe bude razoružane, a sve administrativne zgrde moraju da budu vraćene legitimnim vlastima", izjavio je Lavrov nakon sastanka.

On je dodao i da svi demonstranti moraju biti amnestirani, osim onih koji su počinili ozbiljne prekršaje.

Na sastanku posvećenom okončanju ukrajinske krize u Ženevi učestvovali su predstavnici Rusije, SAD, EU i Ukrajine.

Sastanku su danas prisustvovali ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, američki državni sekretar Džon Keri, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton i vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrij Deščicja, prenio je Itar-tas.

Moskva nema namjeru da šalje trupe u Ukrajinu

 Rusija ne namjerava da pošalje trupe u Ukrajinu, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov novinarima u Ženevi.

"Nemamo ni najmanju želju da šaljemo trupe u Ukrajinu. To bi bilo u suprotnosti sa našim osnovnim interesima", izjavio je Lavrov nakon sastanka sa kolegama iz SAD, EU i Ukrajine, održanog u Ženevi povodom ukrajinske krize.

Lavrov je naglasio da Rusija neće povećavati ni broj svojih vojnika na Krimu i napomenuo da nije bilo ruskih vojnika, niti agenata u Ukrajini, prenio je AFP.

On je izrazio želju da u Ukrajini hitno otpočne širi nacionalni dijalog.

Ruski ministar je prethodno saopštio da je na sastanku postignut dogovor o "etapnoj deeskalaciji" krize u Ukrajini.

U dokumentu, koji je danas usvojen na sastanku u Ženevi, dogovoreno je da se uputi zajednički poziv za hitnu obustavu nasilja u Ukrajini, kao i da se sve strane uzdrže od nasilja i provokacija.

U zajedničkom saopštenju sa sastanka se navodi da sve ilegalne oružane grupe moraju da budu razoružane, te da sve administrativne zgrade budu vraćene legitimnim vlasnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije