Svijet

Lavrov: Potrebno hitno primirje u Ukrajini

Lavrov: Potrebno hitno primirje u Ukrajini
Lavrov: Potrebno hitno primirje u Ukrajini

MOSKVA - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je danas da primirje u Ukrajini ne može da bude talac razgovora i da svi treba da prestanu da pucaju i najavio slanje još humanitarnih konvoja u Ukrajinu pozvavši zapadne partnere da prihvate realnost multipolarnog svijeta.

"Prva mjera za suzbijanje vojne krize je hitno primirje. Najvažnije je da sada svi prestanu da pucaju, da Ukrajina pozove sve regione na početak neposrednog nacionalnog dijaloga˝, rekao je Lavrov učesnicima omladinskog foruma Seliger 2014, prenijela je agencija Itar-tas s.

Lavrov je najavio da će Moskva uskoro uputiti u istočnu Ukrajinu još jedan humanitarni konvoj, kao i da će biti još konvoja.

˝Imamo razloge da očekujemo da ćemo pronaći konstruktivna tehnička i logistička rješenje, tako da će drugi konvoj uskoro krenuti ka jugoistoku. Siguran sam da to neće biti poslednji", rekao je Lavrov.

Govoreći o SAD i drugim zapadnim partnerima Rusije, Lavrov je ocijenio da oni pokušavaju da odlože sprovođenje principa multipolarnog svijeta koji su već realnost.

˝Današnji međunarodni odnosi postali su veoma nepredvidivi i uključuju ogroman rizik. Novi model policentričnog svijeta zasnovan je na razmatranju faktora pojave novih centara ekonomske i finansijske moći˝, kazao je šef ruske diplomatije.

On je ocijenio da su opasni pokušaji SAD i Zapada da sačuvaju svoju dominantnu ulogu i da na vještački način odlože primjenu principa policentričnog svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije