Svijet

Lavrov: Rusija bi mogla odgovoriti na pucnjavu iz Ukrajine

Lavrov: Rusija bi mogla odgovoriti na pucnjavu iz Ukrajine
Lavrov: Rusija bi mogla odgovoriti na pucnjavu iz Ukrajine

MOSKVA - Ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov danas je upozorio da bi Rusija mogla odgovoriti ako se nastavi pucnjava sa teritorije Ukrajine.

"Mi smo već upozorili da ćemo preduzeti mjere ako se ovo nastavi. Bar ako postane jasno da se to radi namjerno i uvjeren sam da bi pucnjava koja dolazi preko granice mogla biti neutralizovana jednokratnom mjerom", rekao je Lavrov za rusku državnu televiziju "Rusija 24".

"Mi smo ozbiljno upozorili ukrajinske kolege", dodao je on, prenosi AFP.

Lavrov je, takođe, kazao da je moguće da vrlo skoro bude održana video konferencija između Kijeva i proruskih snaga u cilju postizanja primirja.

Dan nakon što je na teritoriji Donjecke oblasti u Ukrajini, koja je pod kontrolom proruskih snaga, pao malezijski avion i nakon što su Moskva i Kijev razmijenili optužbe o tome ko je za to odgovoran, Lavrov je za TV kanal "Rusija 24" rekao da "u posljednjih nekoliko mjeseci iz Kijeva nije čuo istinite izjave".

"Nadam se da će ova tragedija omogućiti da političke ambicije budu zaboravljene", rekao je Lavrov.

On je istakao da Moskva ne planira da zaplijeni crne kutije iz aviona.

To bi predstavljalo kršenje međunarodnog prava zato što relevantne međunarodne agencije treba da sprovedu istragu o toj nesreći, objasnio je ruski šef diplomatije.

"Analiza podataka iz crnih kutija je odgovornost Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju; to je odgovornost onih država koje su najdirektnije povezane sa ovom tragedijom - Holandije, Malezije i država čiji su državljani bili u avionu i, naravno, Ukrajine", istako je Lavrov.

Ministar je, takođe, pozvao Sav,et bezb,ednosti UN da hitno pokrene otvorenu i nepristrasnu istragu o avionskoj nesreći u Ukrajini.

U avionu je bilo 298 putnika i članova posade i svi su poginuli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije