Svijet

Lavrov: Svi shvataju pogubnost daljeg širenja NATO-a

 Lavrov: Svi shvataju pogubnost daljeg širenja NATO-a
Lavrov: Svi shvataju pogubnost daljeg širenja NATO-a

MOSKVA - Rusija ima izuzetno negativan stav prema najavama Ukrajine o mogućem stupanju u Sjevernoatlantski savez (NATO), izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poslije susreta sa generalni sekretarom Saveta Evrope (SE) Turbjernom Jaglandom.

"Prema tome se odnosimo krajnje negativno. Svi shvataju pogubnost daljeg širenja NATO-a, čime se samo pomeraju linije podjele na kontinentu", rekao je Lavrov a prenosi T A S S.

"Dobro bi bilo da svi razimiju, uključujući i Ukrajinu i članice NATO, da danas Evropi nisu potrebni zatvoreni blokovi koji pokušavaju da raspolute kontinent, već organizacije tipa Savjeta Evrope, koje ujedinjuju i omogućuju jedinstvenu moglućnost da se živi u jedinstvenom pravnom prostoru i funkcionišu na osnovu demokratskog principa - jedna zemlja, jedan glas", rekao je on.

Ruski ministar inostranih poslova rekao je da su i Rusija i SE složni u mišljenju da političko rješenje ukrajinske krize nema alternativu.

"Konstatovali smo da je neophodno da sve strane ispunjavaju odredbe Protokola iz Minska od 5. septembra i Memoranduma od 19. septembra", rekao je Lavrov i dodao da se Moskva zalaže za uspostavljanje "stabilnih kontakata Kijeva sa Donjeckom i Luganskom, uz uzimanje u obzir rezultata održanih izbora".

Jagland je, kako prenosi ruska državna agencija, rekao da "nije vrijeme za podizanje novih zidova", već da "treba obnoviti pregovore o rješavanju krize".

"Poslije 25 godina od pada Berlinskog zida, sada nije vrijeme za podizanje novih zidova. Treba da pokušavamo da deeskaliramo konflikt i obnovimo pregovore o rješenju krize", rekao je čelnik SE.

Prema Jaglandovim riječima, dogovori iz Minska su "jedini mehanizam koji treba koristiti" za taj cilj.

Ovo je prva zvanična posjeta Jaglanda Rusiji nakon reizbora 24. juna na funkciju generalnog sekretara SE sa novim petogodišnjim mandatom.

Jagland je danas najavio skoro objavljivanje izvještaja međunarodne konsultativne grupe SE o istrazi događaja na kijevskom Trgu nezavisnosti (Majdanu nezaležnosti) od jeseni prošle do 21. februara ove godine, kao i da o tragediji u Odesi 2. maja, u kojoj je poginulo 48 a ranjeno više od 200 osoba.

Jagland je, kako prenosi RIA Novosti, rekao da SE ne namjerava za sada da proširuje mandat grupe za Ukrajinu.

"Znam da se u Ukrajini desilo mnogo drugih ozbiljnih stvari, ali grupa ima ograničen mandat, zato će prvo završiti svoju aktivnost povodom događaja od protesta na Majdanu do 21. februara i onog što se dogodilo u Odesi", kazao je čelnik SE.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije