Svijet

Lavrov: Zapad zna da je Kijev glavna prepreka

Lavrov: Zapad zna da je Kijev glavna prepreka
Lavrov: Zapad zna da je Kijev glavna prepreka

MOSKVA - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov smatra da vodeće zapadne zemlje koje prate situaciju u Ukrajini odlično razumiju da su ukrajinske vlasti glavna prepreka primjeni sporazuma iz Minska.

"Neki misle da će, ako se rat završi, morati da odgovaraju za rezultate rada u ekonomskoj i socijalnoj sferi, neki se boje da će bataljoni, koji ratuju na jugoistoku Ukrajine, a malo kome se potčinjavaju, doći u druge regione zemlje i tamo pokazati za šta su sposobni", rekao je Lavrov za televiziju "Rusija 24". 

On kaže da neki smatraju da će, što se više forsira ratna histerija, time biti lakše ukrajinskim vlastima da insistiraju na tome da treba više pritiskati Rusiju. 

Lavrov je podsjetio na stav Zapada da će ako sporazumi iz Minska budu sprovedeni, biti ukinute sankcije protiv Rusije, kao da ih je jedino ta zemlja potpisala. 

"Na naše pitanje kako će reagovati situacije da Kijev ne ispunjava svoje obaveze, što se stalno ponavlja, naši zapadni partneri ćute", upozorio je Lavrov. 

On je dodao da se zna da Zapad šalje signale kijevskom rukovodstvu, zasad van očiju javnosti, mada su mnogi Evropljani na granici da to učine javno pošto takve "kuloarske sugestije" nemaju rezultata. 

Lavrov je podsjetio da sporazumi iz Minska predviđaju da sa rukovodstvom Donjecka i Luganska treba početi konsultacije o pripremi lokalnih izbora. 

Ruski ministar je podsjetio da je u sporazumima navedeno da ekonomska blokada treba da bude prekinuta, obnovljena socijalna davanja i uspostavljen rad bankarskog sistema, te da treba da bude sprovedena amnestija na jugoistoku, usvojen zakon o posebnom statusu Donbasa i sprovedena ustavna reforma, ali da se ništa od toga ne radi. 

On je međutim istakao da ukrajinski predsjednik Petar Porošenko ostaje partner u pregovorima i da se nastavljaju kontakti sa njim. 

Prema riječima Lavrova, sada je važno suzbiti pokušaje kršenje primirja i poigravanja teškim naoružanjem koje mora biti povučeno i čuvano na jasno utvrđenim lokacijama. 

Lavrov je rekao i da je sa američkim državnim sekretarom DŽonom Kerijem otvoreno razgovarao o Ukrajini, kao i o optužbama da na jugoistoku navodno ima ruske vojske i naoružanja. 

"Predali su nam fotokopije nekakvi kosmičkih snimaka veoma lošeg kvaliteta. Mi ih proučavamo. Nije jasno šta je tamo fotografisano. Nisu nam predočene činjenice", istakao je šef ruske diplomatije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije