Svijet

Lavrov i Keri o Siriji, Jemenu i Ukrajini

Lavrov i Keri o Siriji, Jemenu i Ukrajini
Lavrov i Keri o Siriji, Jemenu i Ukrajini

MOSKVA - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je danas telefonom sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem o situacijama u Siriji, Jemenu i Ukrajini, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ovaj razgovor bio je najnoviji u seriji kontakata na visokom nivou između Moskve i Vašingtona u posljednjih nekoliko dana o krizama na Bliskom istoku i u Ukrajini.

"U fokusu je bila situacija u Siriji i Jemenu, uključujući napore međunarodne zajednice da olakša početak mirovnog procesa u oba žarišta", navodi se u saopštenju.

Američki specijalni izaslanik za Siriju Danijel Rubenštajn razgovarao je prije tri dana sa Mihailom Bogdanovom, izaslanikom predsjednika Vladimira Putina za Bliski istok.

"Naše američke kolege sada shvataju jednu stvar - da trenutno nema alternative sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu i sadašnjim vlastima. Ako se nešto desi njima, onda će ekstremisti, teroristi, `Islamska država` preuzeti punu kontrolu nad Sirijom", rekao je danas Bogdanov, prenijela je RIA "Novosti".

On je dodao da Vašington zbog toga pokazuje da je zainteresovan za saradnju sa Rusijom i da dvije zemlje treba da, bez gubljenja vremena, osmisle nove ideje, ali nije naveo više detalja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije