Svijet

Lazanski: Ne vidim nikakvu budućnost za Ukrajinu

Lazanski: Ne vidim nikakvu budućnost za Ukrajinu
Lazanski: Ne vidim nikakvu budućnost za Ukrajinu

BEOGRAD - Ocjenom da je vrijeme da NATO prekine štednju u vojnom budžetu, generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg najavljuje novu trku u naoružanju - smatra vojni analitičar Miroslav Lazanski.

On ističe da  NATO-u smeta sve moćnija Rusija, koja nije nalik na onu iz vremena Borisa Jeljcina, što je nedavno naglasio i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

"Rusija je opet dobila status svetske super sile i alijansi to  smeta, pa  nalaze različita opravdanja da bi pred svojom javnosti opravdala novu trku za naoružanjem", pojašnjava Lazanski za Srnu.

On ukazuje da je Stoltenberg,  došavši na visoku poziciju u NATO-u,  ulogu ranijeg "mirovnjaka" zamjenio ulogom "jastreba",  koji  iznosi neistine, jer naoružavanje bogatih zemalja NATO-a nikada nije ni prestajalo.

"Sa druge strane, već imamo velike vojne manevre oko ruskih granica. Nedavno su završeni manevri na Baltiku. Dakle, NATO već preduzima vojne vežbe oko ruskih granica, što jeste, na neki način, zabriljavajuće", upozorava Lazanski.

On vjeruje da je Ukrajina na korak od raspada i da krizu može da riješi samo Moskva i pojašnjava:"Ako Rusija to ne učini,  onda će ta kriza, uz pomoć Zapada, riješiti samu  Rusiju".

Lazanski napominje da Ukrajini hitno treba 20 milijardi dolara da bi nastavila da funkcioniše, te da joj taj novac niko ne može dati.

"Ne vidim nikakvu budućnost za Ukrajinu, ako ne pristupi ozbiljnim razgovorima sa Novom Rusijom. Ali, s obzirom da ukrajiski predsjednik Porošenko ne ide tim putem, sve se svodi na pripremu velikog obračuna. 

Zaista ne vidim kako Ukrajina planira da spasi sebe u ovim granicama u kojim je sada", navodi Lazanski.

On ukazuje na odsustvo bilo kakve reakcije Brisela i drugih evropskih centara na upozorenja Moskve o jačanju neonacizma u Ukrajini. 

"Stvari su se otele kontroli. Kaznene jedinice koje nose simbole `SS -trupa` iz Drugog svjetskog rata  marširaju u Ukarjini. Evropa ćuti i o tome da neke ukrajinske vojne snage pod kontrolom Kijeva nose neonacističke oznake. 

Niko ne postavlja pitanja kako se osjećaju oni koji su stradali pod tom ideologijom ili njihovi potomci", naglašava  Lazanski.

On zaključuje da je "neonacizam ukrajinska realnost" te da "istina ne znači  propagandu protiv Kijeva". 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije