Svijet

Leci upućeni Jevrejima su lažni

Leci upućeni Jevrejima su lažni
Leci upućeni Jevrejima su lažni

MOSKVA - Leci, navodno dijeljeni u ukrajinskom gradu Donjecku, u kojima se pozivaju svi Jevreji stariji od 16 godina da se registruju i prijave imovinu, falsifikovani su, izjavio je čovjek čiji se potpis pojavljuje na dnu tog letka, Denis Pušilin.

Taj letak je nakon završetka jučerašnjeg mirovnog sastanka na temu ukrajinske krize u Ženevi čak pomenuo američki državni sekretar Džon Keri, koji je to pismo nazvao "grotesknim i potpuno neprihvatljivim", preneo je sajt "Russia Today" (RT).

Na letku se nalazi potpis i pečat Denisa Pušilina, koji je na tom "dokumentu" potpisan kao "narodni guverner".

Pušilin, inače lider samoproglašene Narodne Republike Donjeck, negirao je da ima ikakve veze s letkom i ustvrdio da se radi o falsifikatu.

"Postoje slična pisma koja su, pored Jevreja, upućena i poslovnim ljudima, stranim studentima i drugim ljudima. Ovaj letak je falsifikat i to ne posebno dobar. Na letku se nalazi potpis 'narodni guverner'. Kao prvo, niko me ne zove tako i niko me nije izabrao za narodnog guvernera. Kao drugo, pečat pripada bivšem gradonačelniku. Radi se o fotošopu", izjavio je Pušilin za RT.

Pored toga što je autentičnost letka sumnjiva, "pismo Jevrejima" je naišlo na burne reakcije širom svijeta zbog jednostavne činjenice da ga je pomenuo američki državni sekretar, navodi RT.

U letku je od Jevreja u Donjecku traženo da predaju detaljnu listu cjelokupne imovine, inače će im biti ukinuti državljanstvo novoproglašene Narodne republike, suočiće se s deportacijom i imovina će im biti oduzeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije