Svijet

Letonija zabranjuje ruska imena

Letonija zabranjuje ruska imena
Letonija zabranjuje ruska imena

Vlada Letonije do 1. septembra će razmotriti nacrt zakona kojim se propisuje da se djeci daju samo letonska imena.

Nacrt zakona predstavlja amandman na zakon o promjeni ličnog imena, prezimena i nacionalnosti. U njemu su navedeni razlozi za odbijanje registracije imena ako ono "ne odgovara osnovama letonskog jezika ili otežava uključivanje pojedinca u društvo".

Trenutno se u Letoniji svim imenima i prezimenima (ukoliko su muškog roda ili se završavaju na suglasnik) dodaje slovo „-s“ (-s): tako se ime Miron piše kako Mirons, Ruslan kao Ruslans. Sada se predlaže da se potpuno odbija registracija imena koja ne odgovaraju letonskoj gramatici.

U Ministarstvu pravde Letonije smatraju da će takve mjere omogućiti da se zaštiti "demokratski poredak u zemlji" i "pravo ostalih stanovnika Letonije da slobodno razgovaraju na maternjem jeziku".

Nacrt zakona razmatran je na sastanku šefova ministarstava 24. marta i sada prolazi odobrenje u nizu odjeljenja. Do 1. septembra mora da bude predat na razmatranje kabinetu ministara Letonije.

Poslanik dume u Rigi Ruslan Pankratov, koji se nalazi na čelu organizacije za ljudska prava — "Vratite naša imena!", izjavio je da nove norme protivrječe međunarodnom pravu. Konkretno, novi nacrt zakona krši Međunarodni zakon o građanskim i političkim pravima. Osim toga, 2010. godine Komitet za ljudska prava UN već je osudio Letoniju za izobličavanje neletonskih imena i prezimena u pasošima.

"U Letoniji smatraju da to nije uslov, već samo preporuka", prokomentarisao je Pankratov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije