Svijet

Libanac izvršio bombaški napad na bugarski aerodrom

Libanac izvršio bombaški napad na bugarski aerodrom
Libanac izvršio bombaški napad na bugarski aerodrom

SOFIJA - Bugarski državni organi, nakon DNK analize i drugih istražnih radnji, utvrdili su da je Mohamad Hasan el Huseini iz Libana izvršio bombaški napad prije dvije godine na Aerodromu "Serafovo" u Burgasu, kada su poginuli jedan bugarski i pet izraelskih državljana.

U zajedničkom saopštenju bugarskog Tužilaštva i Državne aencije za nacionalnu bezbjednost navodi se da se napadač koristio falsifikovanom vozačkom dozvolom na ime Žak Marten Felip.

Huseini je rođen u Libanu 27. maja 1989. godine. On posjeduje libansko i francusko državljanstvo i pripadao je grupi koja je učestvovala u napadu, u koji su bili uključeni i Meliad Farah /vozačka dozvola na ime Brajan DŽeremaja DŽejmison/ i Hasan Al-Hadž Hasan /vozačka dozvola na ime Ralf Vilijam Riko/.

Poznato je i da su Huseinovi prijatelji i rođaci na društvenim mrežama objavili pohvale o njegovoj smrti u ulozi "mučenika", ističe se u saopštenju.

Istraga, koju vodi Okružno tužilaštvo u Burgasu, i dalje traje.

Tužilac Kalina Čapkanova izjavila je danas da je rok za istragu produžen za još šest mjeseci, do 23. decembra, i da je naređena nova ekspertiza koja treba da utvrdi kako je izvršen teroristički napad.

Od eksplozije autobusa sa izraelskim turistima 18. jula 2012. godine na Aerodromu "Serafovo" u Burgasu poginulo je pet izraelskih državljana i vozač autobusa - bugarski državljanin, a povrijeđeno 35 lica.

Izrael je za napad optužio šiitsku libansku organizaciju Hezbolah i Iran.

Iran je demantovao umiješanost, a Hezbolah je optužbe za napad na bugarskoj teritoriji nazvao "smiješnim". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije