Svijet

Liberman: Palestinska rezolucija je prevara

Liberman: Palestinska rezolucija je prevara
Liberman: Palestinska rezolucija je prevara

JERUSALIM - Izraelski ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman opisao je kao "prevaru" nacrt rezolucije o rješavanju sukoba sa Palestincima, koji je predat Savjetu bezbjednosti UN.

Jordan je sinoć formalno Savjetu bezbjednosti UN predao nacrt rezolucije za okončanje izraelske okupacije palestinskih teritorija zauzetih 1967. godine, u kojoj se traži povlačenje izraelskih bezbjednosnih snaga najkasnije do kraja 2017. godine.

"Time se sigurno neće ubrzati postizanje dogovora jer se bez saglasnosti Izraela ništa neće promijeniti", navodi se u Libermanovom saopštenju.

Liberman ističe da će jednostrani postupak u UN, koji je uslijedio nakon propasti pregovora u aprilu, samo produbiti višedecenijski sukob.

"Bilo bi bolje da se Savjet bezbjednosti bavi pitanjima koja su zaista bitna za građane svijeta, poput ubilačkih napada u Australiji i Pakistanu ili o događajima u Siriji i Libiji, nego da gubi vrijeme sa palestinskim prevarama", zaključuje Liberman.

Palestinci traže uspostavljanje države na Zapadnoj obali, Pojasu Gaze i istočnom dijelu Jerusalima, koje je Izrael zauzeo tokom bliskoistočnog rata 1967. godine. 

Izrael se povukao iz Pojasa Gaze 2005. godine, ali i dalje blokira tu enklavu, gdje je vlast preuzela militantna organizacija Hamas. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije