Svijet

Libija ostala bez vlade

Libija ostala bez vlade
Libija ostala bez vlade

TRIPOLI - Libijska prelazna vlada, koju vodi premijer Abdulah al-Tani, saopštila je kasno sinoć da je predala ostavku parlamentu.

Prelazna vlada, koja je delovala na istoku zemlje u cilju izbjegavanja islamskih pobunjenika koji imaju snažno prisustvo u Tripoliju, saopštila je, kako prenosi AFP, da je ponudila ostavku izabranoj skupštini u Tobruku, i zbog bezbjednosnih razloga.

Najava je uslijedila tri dana nakon što je libijski Nacionalni kongres zvanično zamijenjen parlamentom izabranim u junu u ponedjeljak imenovao pro-islamističku ličnost Omar al-Hasija za mandatara za formiranje "vlade spasa".

"Parlament je smijenio Al-Tanija kao premijera i dao Al-Hasiju nedjelju dana za formiranje vlade spasa", istakao je novinarima portparol skupštine Omar Ahmidan u Tripoliju u ponedeljak.

U ostavci vlade premijera Al-Tanija se izražava nada da će parlament, koji je jednina legitimna vlast u zemlji, formirati vladu koja će predstavljati sve građane Libije i biti u stanju da ponovo uspostavi bezbjednost i pravnu državu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije