Svijet

Lider Hamasa zove Palestince na intifadu

Lider Hamasa zove Palestince na intifadu
Foto: Arhivska fotografija | Lider Hamasa zove Palestince na intifadu

JERUSALIM - Palestinski Hamas pozvao svoje pristalice na intifadu, ustanak Palestinaca, nakon Trampove odluke da prizna Jerusalim za prijestonicu Izraela.

"Treba da radimo na pokretanju intifade protv cionističkih neprijatelja", izjavio je lider Hamasa Ismail Hanijeh, u današnjem govoru pred Palestincima okupljenim na protestu u pojasu Gaze, izvještava Rojters, a prenosi Raša tudej.

Hanijeh je u govoru održanom u Gazi rekao da je američki predsjednik priznavanjem „ubio“ izraelsko – palestinski mirovni proces.

„Ova odluka je ubila mirovni proces, ubila je Oslo, ubila je dogovor o izgradnji naselja“, rekao je.

„Odluka Sjedinjenih Država je agresija, objava rata usmjerena prema nama, usmjerena protiv svetih mjesta kršćanstva i islama koji se nalaze u srcu Palestine“, dodao je.

„Radićemo na podizanju Intifade pred licem cionističkog neprijatelja“, kaže Haniya.

Poziv na ujedinjenje palestinskih frakcija

Hanija je naglasio činjenicu da Palestinci Jerusalem vide kao ujedinjen i glavni grad njihove buduće države.

„Jerusalem, cijeli Jerusalem je naš“, dodao je.

„Danas se nalazimo na kritičnoj tački u istoriji palestinskog pitanja, a srce tog problema je Jerusalem, na kritičnom mjestu za arapske i muslimanske nacije koje slijede provokativnu odluku, nepravednu odluku usvojenu od strane američke administracije“, kaže Hanija.

Pozvao je sve palestinske frakcije da se hitno ujedine „kako bi izradili strategiju konfrontiranja okupaciji i američkoj politici na okupiranim teritorijama“.

„Pozivamo, pitamo i ističemo neophodnost reorganizovanja palestinske situacije kako bi se suprotstavili ovom opasnom planu i kako bismo istakli kako je naš prioritet suočavanje sa ovom provakativnom i nepravednom odlukom“, dodao je Hanija.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Tramp donio je u srijedu odluku da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela i da u taj grad premjesti ambasadu SAD. Takva odluka razbjesnila je cijeli arapski svijet, a u pojasu Gaze Palestinci protestuju od juče.

(b92)

Vezane vijesti: Islamske zemlje osuđuju Trampovu odluku o Jerusalimu ,Erdoan: Odluka SAD zanemaruje rezoluciju UN

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije