Svijet

Lider Islamske države bio teško ranjen

Lider Islamske države bio teško ranjen
Lider Islamske države bio teško ranjen

LONDON - Lider Islamske države Abu Bakr Bagdadi teško je ranjen u vazdušnom napadu na zapadu Iraka, objavio je danas Gardijan.

Pozivajući se na neimenovane izvore bliske toj ekstremističkoj organizaciji, britanski list je prenio da je Bagdadi zadobio teške povrede tokom vazdušnog napada koalicionih snaga, predvođenih SAD, u martu.

Bagdadiju je život bio ugrožen, ali je potom počeo polako da se oporavlja, naveo je neimenovani izvor. On je dodao da Bagdadi zbog toga ne rukovodi svakodnevno Islamskom državom.

Zbog ranjavanja Bagdadija održan je i hitan sastanak lidera Islamske države, koji su u prvi mah mislili da će on da umre, pa su planirali da izaberu novog vođu.

Dvojica zvaničnika, zapadni diplomata i savjetnik u iračkoj vladi, potvrdili su da je vazdušni napad izveden 18. marta u Badžu u obasti Nineveh, kod granice sa Sirijom. U novembru i decembru je, takođe, objavljeno da je Bagdadi ranjen, ali se ispostavilo da nijedan izvještaj nije bio tačan, podsjetio je Gardijan.

Zapadni diplomata je rekao da se na meti vazdušnog napada našao konvoj od tri vozila sa lokalnim liderima Islamske države, između sela Um el-Rus i el-Karan. Vjeruje se da su tom prilikom ubijena tri muškarca, ali zvaničnici nisu tada znali da je Bagdadi bio u jednom od vozila.

Hišam Hašimi, savjetnik vlade u Bagdadu, izjavio je za Gardijan da je Bagdadi ranjen u el-Badži, u blizni sela Um el-Rus 18. marta.

Smatra se da je Bagdadi provodio veći dio vremena u oblasti el-Badž, na 320 kilometara zapadno od Mosula, uporišta Islamske države.

"Bagdadi je izabrao tu oblast jer je znao da je Amerikanci nisu dovoljno pokrili. To je bio dio Iraka koji nisu označili", naveo je izvor upućen u kretanje lidera Islamske države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije