Svijet

Lidera ISIL-a bježe u Libiju

Lidera ISIL-a bježe u Libiju
Lidera ISIL-a bježe u Libiju

Otako su članovi islamske države zauzeli obalni grad Sirt, u Libiji je stanje sve gore. Počela su prva odsijecanja glava izdajnika i nevjernika. Grad su zauzeli strani borci iz susjednih država a iz zatvora su oslobođeni militantni vođe.

Počelo je provođenje šerijatskog zakona, žene se pokrivaju, zabranjene su cigarete i muzika, trgovine se zatvaraju tokom molitve, umjesto muzike sa radija se čuju govori vrhovnog vođe  Abu Bakr al-Bagdadija i slično. U avgustu je izvedeno najmanje četiri razapinjanja. U oktobru su javno obezglavljena dvojica muškaraca optužena za vračanje. IS je do sada zauzela oko 250 kilometara obale Mediterana, od grada Abugrein do grada Nawfaliya.

Više ne napreduju u Siriji i Iraku

Od maja u Siriji i Iraku IS nije zauzeo neki značajniji prostor, naprotiv, povukli su se iz strateški važnog grada Sinjar u Iraku te iz Tal Abyad na granici sa Sirijom. Više se ne kreću u velikim grupama jer znaju da će ih bombardirati. Izgubili su popularnost među neobrazovanim stanovništvom jer više nemaju spektakularnih pobjeda i više ulažu u promociju operacija izvan svojih granica.

“Vođe IS-a masovno odlaze iz Sirije i Iraka i nastanjuju se u Libiji“, kaže je jedan od militanata New York Timesu.

“Cijelo vodstvo IS-a ovdje je iz inostranstva”, kaže New York Timesu Nuri al-Mangoush, šef u prevozničkoj kompaniji u Misurati, oko 100 kilometara od Sirta.

Sarađuju sa saveznicima u Egiptu, Afganistanu, Nigeriji…

Ova teroristička organizacija okrenula se prema organizovanju i izvođenju velikih terorističkih napada daleko od svog teritorija, poput masakra u Parizu ili obaranja civilnog putničkog aviona koji je prevozio ruske turiste. Grupa, osim toga, preusmjerava sredstva i pažnju prema svojim “satelitima” u Egiptu, Afganistanu, Nigeriji i drugdje.

Najzabrinjavajuća je njihova veza sa Libijskim militantima upravo u Sirtu koji je oko 460 kilometara udaljen od Sicilije. Libijska filijala jedina je za sada pod izravnom kontrolom glavnih lidera IS-a. Njihova transformacija u Libiji nije novost za stanovnike, oni ju gledaju već mjesecima.
“Najviše brinemo zbog Libije. Ona je centrala iz koje upravljaju cijelom sjevernom Afrikom”, kazao je Patrick Prior, američki stručnjak za terorizam.

Otkako je NATO pomogao svrgavanju Moamera al Gadafija prije četiri godine, tamo nema funkcionalne vlade. Političke strane okupirane su međusobnim sukobima i nitko se ne bavi IS-om. Susjedne zemlje su preslabe da bi povele bilo kakvu vojnu intervenciju.
Pretpostavlja se da u toj zemlji ima 2000 IS boraca, u Sirtu je njih nekoliko stotina, a ostatak je na istoku, oko grada Nawfaliya. Nedavni bombaški napadi i ubistva u gradu Ajdabiya govore u prilog tome da se organizacija polako širi prema istoku. IS bi tako mogao zavladati strateškim transportnim pravcima, naftnim terminalima i poljima u Libiji.

Osim toga, jedan od najstarijih lidera IS-a, bivši irački general Sadama Huseina, poznatiji kao Abu Ali al-Anbari, nedavno je stigao brodom u Libiju.

Egipatska grana IS-a, po snazi odmah nakon libijske, čini se da je samostalno djelovala kada je oborila ruski civilni avion, navode obavještajni izvori. Cilj je bio impresionirati centralno vodstvo IS-a kako bi dobili financijsku pomoć. IS odmah je prihvatio odgovornost za napad slaveći svoju “egipćasku braću”.

(N.N./Danas.hr)
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije