Svijet

Lideri EU u Rimu, upadljivo odsustvo Tereze Mej

Lideri EU u Rimu, upadljivo odsustvo Tereze Mej
Lideri EU u Rimu, upadljivo odsustvo Tereze Mej

RIM - Lideri zemalja članica Evropske unije okupili su se u Rimu da bi proslavili 60 godina od potpisivanja Rimskog ugovora, kojim su udareni temlji današnje Unije.

Ono što je upadljivo, navodi Rojters, jeste odsustvo britanske premijerke Tereze Mej, koja će u srijedu i formalno u pismu predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku najaviti izlazak Velike Britanije iz EU.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da je proslava poput 60. godišnjice od potpisivanja Rimskog ugovora, kojim su udareni temlji današnje Unije, bez učešća Britanije "veoma tužan trenutak".

On je dodao da je Bregzit, izlazak Britanije iz EU, tragedija za ostalih 27 članica EU.

Predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk je pozvao lidere EU da izvedu Evropu iz krize.

"Dokažite danas da ste lideri Evrope, da možete da se brinete o ovom velikom naslijeđu, koje smo dobili od heroja evropske intergacije prije 60 godina", rekao je Tusk obraćajući se okupljenima.

Na današnjem sastanku se očekuje da 27 država članica potvrde jedinstvo, solidarnost i zajedničku budućnosti u Uniji koja ostaje otvorena i za druge evropske zemlje. 

Lideri 27 zemalja članica EU će u Rimu, zajedno sa čelnicima EU institucija, prisustvovati ceremoniji povodom 60. godina od uspostavljanja Evropske ekonomske zajednice koja će kasnije prerasti u Evropsku uniju. 

Evropski lideri ovom prilikom osvrnuće se na dostignuća zajedničkog puta u poslednjih 60 godina, potvrditi današnje jedinstvo, zajedničke interese i vrednosti i ukazati na izazove i prioritete Unije od 27 država članica. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije