Svijet

Lideri "Muslimanskog bratstva" dobrodošli u Tursku

Lideri "Muslimanskog bratstva" dobrodošli u Tursku
Lideri "Muslimanskog bratstva" dobrodošli u Tursku

ISTANBUL - Turska će primiti protjerane lidere zabranjenog egipatskog političkog pokreta "Muslimansko bratstvo", koji su pod pritiskom da napuste Katar, rekao je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan.

Zvaničnik "Muslimanskog bratstva" rekao je tokom vikenda da se nekoliko članova pokreta preseljava nakon što je Katar izložen pritisku nekoliko država u Persijskom zalivu da im ukine podršku.

"Ukoliko bude zahtjeva za dolazak u Tursku, obradićemo njihov zahtjev. Biće izvršena procjena, ukoliko bude bilo kakvog razloga za zabranu njihovog ulaska u Tursku. Ako ne bude nikakvih prepreka, lako će dobiti odobrenje, kao i svako drugi", naglasio je Erdoan po povratku iz Katara.

Turska i Katar postali su najodanije pristalice "Muslimanskog bratstva", pokreta nekadašnjeg egipatskog predsjednika Muhameda Morsija, koji je u julu prošle godine svrgnut sa vlasti nakon masovnih protesta poslije njegove jednogodišnje vladavine.

Međutim, ostale vodeće zemlje iz Persijskog zaliva izražavaju zabrinutost zbog "Muslimanskog bratstva" i njegove uloge u Arapskom proljeću i smatraju ovaj pokret prijetnjom po monarhističku vladavinu.

Egipatske vlasti su u decembru prošle godine "Muslimansko bratstvo" proglasile terorističkom organizacijom. Od tada su lideri "Muslimanskog bratstva" u egzilu uspostavili sjedišta u nekoliko zemalja, uključujući Tursku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije