Svijet

Locirana olupina srušenog turskog borbenog aviona

Locirana olupina srušenog turskog borbenog aviona
Locirana olupina srušenog turskog borbenog aviona

ANKARA - Spasilački timovi locirali su olupinu oborenog turskog borbenog aviona na dubini od 1.300 metara u sirijskim teritorijalnim vodama, javili su danas turski mediji.

Šef turske diplomatije  Ahmet Davutoglu rekao je ranije da spasilački timovi i dalje tragaju za dva nestala pilota.

Prema njegovim riječima, potraga se vrši u koordinaciji sa Sirijcima ali da se to ne može opisati kao "zajednička" operacija.

Davutoglu je istakao da je borbeni avion, koji su oborile sirijske snage, bio u međunarodnom vazdušnom prostoru kada je napadnut.

Davutoglu je naglasio da avion nije nosio naoružanje i da nije bio u tajnoj misiji povezanom sa Sirijom ali da je greškom ušao u sirijski vazdušni prostor neposredno prije incidenta.

U intervjuu za turske medije, Davutoglu tvrdi da je borbeni avion "Ef-4" ušao greškom u sirijski vazdušni prostor ali da se na vrijeme izvukao i oboren je nekoliko minuta kasnije.

Turska je Siriji uputila diplomatsku notu zbog obaranja aviona.

Sirija ostaje pri stavu da je avion gađan u njihovom vazdušnom prostoru "u skladu sa zakonom za datu situaciju".

Ankara je najavila da će odgovor na incident biti snažan, odlučan i legitiman kada budu jasne sve okolnosti oko incidenta.

Prema međunarodnom zakonu, vazdušni prostor neke zemlje proteže se 22,2 kilometra od obale što je slučaj i sa teritorijalnim vodama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije