Svijet

London duplira ponudu za izmirenje prema EU, ali traži početak pregovora o trgovini

London duplira ponudu za izmirenje prema EU, ali traži početak pregovora o trgovini
Foto: Ilustracija | London duplira ponudu za izmirenje prema EU, ali traži početak pregovora o trgovini

LONDON - Velika Britanija priprema povećanje finansijske ponude za izmirenje obaveza prema Evropskoj uniji (EU), uz uslov da Brisel pristane da počnu pregovori o budućem trgovinskom aranžmanu.

Zasad nema tačne sume koju je London spreman da plati, ali se govori o 40 milijardi funti, što je dvostruko više nego što je Velika Britanija dosad nudila kako bi izmirila obaveze koje je ranije prihvatila prema Uniji, prenio je BBC.

Iako su neki poslanici Konzervativne partije premijerke Tereze Mej oštro reagovali na navode o većoj finansijskoj ponudi, vodeće pristalice Brexita u Vladi, poput šefa diplomatije Borisa Džonsona, pristale su da se plati "znatno veća suma" ako EU pristane da počne razgovore o trgovinskom sporazumu.

Velika Britanija želi da što prije počnu razgovori o trgovinskim odnosima Londona i Brisela poslije Brexita, ali EU traži da se prvo ostvari napredak po pitanju prava građana EU i statusu granice Irske i Velike Britanije poslije Brexita, kao i po pitanju finansijskih obaveza Londona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije