Svijet

London uspostavlja novi migracijski sistem nakon EU

London uspostavlja novi migracijski sistem nakon EU
Foto: Pixabay | London uspostavlja novi migracijski sistem nakon EU

LONDON - Britanski ministar unutrašnjih poslova Sajid Džavid najavio je da će poslije napuštanja Evropske unije, Velika Britanija uvesti novi migracioni sistem čiji će zadatak biti da reguliše imigraciju u državi na "održivom nivou", prenosi MIA.

Prema riječima Džavida, novi sistem, koji će zaustaviti slobodno kretanje građana drugih zemalja članica Evropske unije, podrazumijevaće i nova vizna pravila za kvalifikovanu radnu snagu, ali neće predviđati ograničenja za ulazak u državu za visoko kvalifikovane radnike poput ljekara i inženjera.

"To će biti jedinstveni imigracioni sistem zasnovan na kvalifikacijama, talentu i stručnosti pojedinaca, a ne na tome odakle oni potiču ili dolaže", rekao je Džavid.

Upravo strah od migracijskih posljedica na socijalni i ekonomski sistem Velike Britanije, posebno nakon priliva radnika iz siromašnijih zemalja članica EU iz istočne Evrope, bio je jedan od razloga kod većine Britanaca na referendumu u 2016. godini da glasaju za izlazak Britanije iz Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije