Svijet

"Lufthanza" ponudila 25.000 evra za obeštećenje za svaku žrtvu

"Lufthanza" ponudila 25.000 evra za obeštećenje za svaku žrtvu
"Lufthanza" ponudila 25.000 evra za obeštećenje za svaku žrtvu

BERLIN - Njemačka avio-kompanija "Lufthanza" ponudila je, kako danas prenose njemački mediji, 25.000 evra obeštećenja porodicama za svakog poginulog u padu aviona "Džermanvingsa", svoje "kćerke-firme", koji je, prema istrazi, namjerno izveo kopilot Andreas Lubic za koga se kaže da je patio, u najmanju ruku, od depresije.

"Jedva da mogu da zamislim da bi neka porodica to prihvatila", rekao je advokat 15 porodica Kristof Velens, ocjenjujući tu ponudu kao neprimjerenu, prenosi njemačka štampa danas, podsjećajući da je u nesreći od 24. marta stradalo 150 ljudi, među njima i kopilot.

"Lufthanza" je, naime, pored 50.000 evra po žrtvi koje su odmah isplaćene porodicama, ponudila i po još 25.000 po poginulom.

"Tako se pregovori ne mogu voditi. To je međunarodni bezobrazluk", prenose njemački mediji izijave advokata, porodica nastradalih.

Advokat žrtava pada "Džermanvingsa" Elmar Gimula rekao je još ranije da je on već u kontaktu sa advokatima američkih žrtava i time potvrdio saznanja da pojedini članovi porodica najavljuju da će pred američkim sudovima tražiti pravdu, ukoliko "Lufthanza" ne ponudi veću odštetu.

Kada je riječ o američkim i njemačkim sudovima, mediji javljaju da su u Americi odštete puno više nego u Njemačkoj, pošto se tamo i emocionalne posljedice gubitka najmilijih računaju.

Gimula je istakao da on želi za svoje klijente, članove porodica žrtava u Njemačkoj da obezbijedi i nadoknadu zbog emocionalne štete i da bi tako ta odšteta mogla da bude do milion i po evra po stradalom putniku.

Advokat Gimula je rekao da će se američko sudstvo i onako već pozabaviti slučajem pada "Džermanvingsa", pošto su tu nastradali i američki državljani i ukazao da je, prema američkoj pravnoj tradiciji, moguće da se pred američkim sudovima obrađuju i slučajevi žrtava druge nacionalnosti.

Osiguravajući konzorcijum "Lufthanze" obezbijedio je, naime, kako je pisala štampa, 300 miliona evra za troškove pada aviona "Džermanvingsa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije