Svijet

Lukašenko: Svi plaćenici biće protiv Rusije

Lukašenko: Svi plaćenici biće protiv Rusije
Lukašenko: Svi plaćenici biće protiv Rusije

KIJEV - U Ukrajini treba hitno smiriti sukob, jer će on u suprotnom privući milione plaćenika iz cijelog svijeta, izjavio je predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Ako tamo krene pucnjava sa dvije ili tri strane, mi taj sukob nikada nećemo ugasiti", rekao je Lukašenko u obraćanju naciji, prenose RIA Novosti.

"U svijetu postoje milioni plaćenika i svi će ovdje da nagrnu. Svi sukobi u svijetu će biti ugašeni, a svi plaćenici će biti okrenuti protiv Rusije", objasnio je tokom govora u parlamentu.

Lukašenko je pozvao ukrajinske političare da zastanu i daju priliku narodu da napravi sopstveni izbor.

"Za to su potrebni lideri koji nisu ogrezli u korupciji", poručio je.

Predsjednik Bjelorusije uvjeren je da Ukrajina neće postati član NATO-a, kako je rekao, "ni danas, ni sutra, ni u bliskoj budućnosti".

Lukašenko je rekao da u Ukrajini "ne treba da bude nikakvih stranih trupa", naglasivši da to neće dozvoliti ni njegova zemlja, a ni Rusija.

"To je crvena linija koju Zapad ne može da pređe", ocijenio je Lukašenko.

On je rekao i da je Ukrajina predala Krim bez borbe zato što tu teritoriju ne smatra svojom.

"Zbog čega se niste borili za Krim? Imali ste tamo veće snage nego Rusija. Niste branili tu teritoriju, znači da je ne smatrate svojom. Da nije tako, vi biste se za nju borili", poručio je Lukašenko vlastima u Kijevu.

Bjeloruski lider je takođe izjavio da sadašnje ukrajinske vlasti smatra legitimnim i da je spreman da sa njima sarađuje.

Pominjući svoj susret sa vršiocem dužnosti ukrajinskog predsjednika Aleksandrom Turčinovom kaže da mu je objasnio kako nema namjeru da u Kijev dolazi na tenku, iako je Turčinov imao takvu informaciju.

"Ako dođem, to će biti na traktoru i sa plugom da pomognem Ukrajincima da obrade i zasiju usjeve. Na tenku u Kijevu me nećete vidjeti, to vam garantujem", rekao je.

Predsjednik Bjelorusije je rekao i da je zainteresovan za to da pomogne Ukrajini, ali da ne želi da bude posrednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije