Svijet

Lukašenko unapređuje ustav, "inače će biti kao u Jermeniji"

Lukašenko unapređuje ustav, "inače će biti kao u Jermeniji"
Foto: N.N. | Lukašenko unapređuje ustav, "inače će biti kao u Jermeniji"

MINSK -- Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da bi ustav te zemlje mogao da bude "unaprijeđen" kako bi se on odrekao nekih od nadležnosti.

On je naveo da se to neće desiti u skoroj budućnosti,.

Rojters navodi da Lukašenko vlada Belorusijom "autoritativnim stilom od 1994, a u međuvremenu je mijenjao ustav kako bi proširio kontrolu i potisnuo opozicione snage u parlamentu".

Navodi se da je Lukašenko u godišnjem obraćanju poslanicima bjeloruskog parlamenta pomenuo slučaj smjenjivanja premijera Jermenije i naveo da razmatra decentralizaciju sopstvenih ovlašćenja.

"Ustav će biti unaprijeđen. Život se mijenja i mi se mijenjamo. Da, ja bez problema mogu da predam pojedina ovlašćenja drugim granama vlasti", poručio je Lukašenko.

On je rekao da je od Ustavnog suda Belorusije zatražio da pripreme preporuke za promjenu ustava, ali da su ti planovi za sada u domenu teorije.

"Lično, još uvijek nisam razmišljao o referendumu (o promjeni ustava)", kazao je Lukašenko.

On je pored jučerašnje ostavke premijera Jermenije i političkih previranja u toj zemlji, pomenuo i ustanak u Ukrajini, poznat kao "Majdan", sa kraja 2013. i početka 2014, navodeći da će bilo kakve ustavne promjene biti izvedene u skladu sa zakonom kako bi se spriječilo negodovanje javnosti i nestabilnost u državi.

"Ako neko misli da ćemo mi s ustavom stvoriti uslove za naše "Majdane" - to se neće dogoditi. Ja sam dao obećanje i nikada ga neću pogaziti, inače će biti kao u Jermeniji", naveo je Lukašenko.

Antivladini demonstranti juče su na ulicama jermenske prijestonice Jerevana slavili ostavku premijera i bivšeg predsjednika Serža Sargsjana, koju je njegov portparol ocijenio prikazom demokratije na djelu.

Jermenski parlament je Sargsjana izabrao za premijera prošlog utorka, nakon čega su demonstranti izašli na ulice zbog sporne izmjene ustavnog amandmana, koji je 2015. godine izvršnu vlast prenio iz ruku predsjednika u ruke premijera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije