Svijet

Lukašenko upozorava EU na posljedice Istočnog partnerstva

Lukašenko upozorava EU na posljedice Istočnog partnerstva
Lukašenko upozorava EU na posljedice Istočnog partnerstva

MINSK - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko upozorio je kreatore politike Evropske unije da bi u daljem razvijanju programa Istočnog partnerstva trebalo da izbjegavaju posljedice po Rusiju i Kinu.

On je, u razgovoru sa komesarom EU za proširenje i susjedstvo Johanesom Hanom, ukazao da izgradnja koncepta bližih veza sa šest zemalja Istočne Evrope i Južnog Kavkaza ne bi trebalo da bude usmjerena na treće strane i istakao da bi to moglo da se odrazi na Rusiju i Kinu, prenijela je agencija Tass.

"Bjelorusija smatra da se Istočno partnerstvo dugoročno transformiše iz zajedničke politike u specifičniju saradnju, zasnovanu prije svega na rješavanju ekonomskih problema", rekao je Lukašenko.

EU je pokrenula projekat Istočnog partnerstva u maju 2009. u cilju pospješivanja reformi na polju demokratije i tržišne ekonomije u šest bivših sovjetskih država Istočne Evrope i Južnog Kavkaza - Jermeniji, Azerbejdžanu, Bjelorusiji, Gruziji, Moldaviji i Ukrajini.

Taj program omogućava zemljama učesnicama bližu ekonomsku integraciju sa EU, pod uslovom da zadovolje određene uslove, zaključuje ruska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije