Svijet

Lukom i strijelom protiv Boko Harama

Lukom i strijelom protiv Boko Harama
Lukom i strijelom protiv Boko Harama

Dok se Boko Haram protiv žitelja Nigerije bori vatrenim oružjem i tenkovima, građani se pokušavaju organizovati i zajedničkim snagama zaštititi.

Iako su slabo naoružani, uspjeli su da oslobode nekoliko gradova.

"Možemo biti gotovo nevidljivi. I onda ih prisilimo na borbu lice u lice", priča Jusuf za Deutsche Welle (DW).

On je lovac, živi u saveznoj državi Adamava. Jusuf nije njegovo pravo ime, jer želi ostati anoniman.

"Naše molitve štite nas od napada. Vojnici imaju samo svoje oružje. Mi imamo druga sredstva kako bi Boko Haram privukli u zamku", dodaje Jusuf.

On i njegovi saborci vrlo dobro poznaju okolinu, znaju gdje se mogu sakriti, a da ih ne vide borci Boko Harama - i onda ih napasti. Tako su protjerali terorističku grupu iz grada Mubija, priča Jusuf.

Jusuf inače lovi životinje. Ali s obzirom na napade Boko Harama, on se odlučio da dobrovoljno krene u gerilsku borbu protiv moćnog protivnika. Kaže da ima specijalnu odjeću koja ga štiti.

"Pravi lovac nosi sa sobom talisman. S njim se ničeg ne bojim. Mi nosimo i posebnu odjeću, koja je specijalno za nas lovce ispletena na tradicionalni način", kaže on.

Jusuf i njegovi saborci u rat kreću vjerujući kako u borbi samo Bog odlučuje o životu i smrti.

Jači i od vojske?

"Ove građanske jedinice regrutuju se iz svih društvenih slojeva", objašnjava Hilari Matfes, politolog na Univerzitetu "Džon Hopkins" u američkom gradu Baltimoru. "To je spontana reakcija domaćeg življa na neuspjeh policije i vojske u uspostavljanju i održavanju reda."

Nigerijske bezbjednosne snage teror Boko Harama pokušavaju zaustaviti velikim operacijama. Po pisanju nigerijskih medija, oko 20 posto aktuelnog budžeta koristi se za odbranu. Ali novac često ne stiže tamo gdje je potreban, žale se mnogi vojnici.

"Vojska je u borbama protiv Boko Harama često ili vojno nadjačana ili bježi", kaže Matfes. "A policija u svojim akcijama prije će opljačkati stanovnike nego djelovati stabilizirajuće. Građanske jedinice su zapravo reakcija na fijasko bezbjednosnih snaga."

Mogu li građani s jednostavnim lovačkim oružjem biti uspješniji od cijele vojske u borbi protiv terorističke grupe? Da bi se to shvatilo mora se podrobnije pogledati na bezbjednosni aparat Nigerije, smatra Matfes.

"Vojska nije dobro obučena, niti finansijski potkovana. Policija je u Nigeriji najveći poslodavac. Po najnovijim procjenama, radi se o oko 400.000 pripadnika policijskih snaga. Teško je u tako glomaznom aparatu kvalitetno obrazovati i opremati policajce", objašnjava on.

Bajoneti i lovačko naoružanje

Vojska se bori s modernim oružjem, kaže drugi lovac iz Mubija.

"Mi koristimo lovačko naoružanje iz naše lokalne kovačnice. Na njima su ponekad i bajoneti", otkriva on.

U nigerijskim listovima se mogu vidjeti fotografije lovaca koji svoja sela od napada terorista štite i lukovima i strijelama. To je itekako djelotvorna taktika, kaže lovac.

"Životinje koje inače ubijamo su također puno snažnije od nas samih", ističe on.

Idris Abdulahi, stanovnik grada Gombija u saveznoj državi Adamava, kaže da je jako srećan zbog lovačke inicijative, piše DW.

"Od početka su podržavali borbu protiv Boko Harama. Oni znaju ko je iz njihovih sela u redovima Boko Harama", navodi on.

Abdullahi vojsku još uvijek smatra važnom, ali i dodaje: "Da bi zaista bili uspješni, prije svega u šumama, oni bi morali bolje poznavati teren. Građanske jedinice i lovci jednostavno se bolje snalaze. Oni poznaju svaki kutak."

Civilni borci su dobrodošli u redovima vojske. Oni uspjevaju u onome u čemu vojska do sada nije uspjela. Građanske jedinice su od Boko Harama oslobodile gradove Mubi, Hong, Gombi i Maihu; svi se nalaze u Adamavi. Žitelji sve češće imaju osjećaj da ih je u ofanzivi Boko Harama vojska i vlada ostavlja na cjedilu. Lokalnim lovcima vjeruju.

"Trebali bi dobiti više podrške, ili od vlade ili od drugih bogatih ljudi", kaže Bilkisu Aliju Adam, stanovnica Gombija. "Ko krene u borbu, više nema vremena i sredstava za brigu oko porodice. Mislim da bi im trebalo pomoći financijski."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije