Svijet

Luksemburg preuzima predsjedavanje EU

Luksemburg preuzima predsjedavanje EU
Luksemburg preuzima predsjedavanje EU

BRISEL - Veliko vojvodstvo Luksemburg preuzeće od srijede, 1 jula, šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom od Letonije.

S obzirom na to da će to biti dvanaesti put da ova mala zemlja predsjedava Unijom otkad je rotirajući sistem uspostavljen, očekuje se da predsjedavanje prođe bez trzavica, pogotovo što je i Žan-Klod Junker, predsjednik Evropske komisije, takođe Luksemburžanin.

Predsjedavanje će, kako je najavljeno počivati na sedam stubova: podsticanju rasta, investicija i zapošljavanja, produbljavanju socijalne dimenzije EU, upravljanju migracijama, fokusu na digitalizaciji jedinstvenog tržišta, promociji konkurentnosti, održivom razvoju i jačanju uloge EU na globalnoj sceni.

Kao ni u programu letonskog predsjedavanja, ni Luksemburg među prioritete nije stavio proširenje EU, a kako je rečeno iz izvora bliskog predsjedavanju, to je zbog toga što se tokom narednih šest mjeseci ne očekuju krupni koraci u tom procesu.

Predjedavanje će zvanično početi 3. jula, serijom manifestacija u Luksemburgu, gdje će tokom narednog vikenda biti održan niz kulturnih manifestacija u kojima će učestvovati predstavnici svih 28 članica EU.

Od 1. januara 2016, rotirajuće predsjedavanje preuzeće Holandija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije