Svijet

"MH17 oboren raketom dopremljenom iz Rusije"

"MH17 oboren raketom dopremljenom iz Rusije"
"MH17 oboren raketom dopremljenom iz Rusije"

HAG - Međunarodni istražitelji saopštili su danas da je malezijski avion MH17 2014. godine oboren raketom sistema Buk, sa područja pod kontrolom proruskih snaga na istoku Ukrajine, koji je tu dopremljen iz Rusije, ali nisu direktno optužili Moskvu, niti su naveli imena odgovornih za taj događaj.

Holandski istražitelji su na konferenciji za novinare rekli da posjeduju čvrste dokaze za svoje tvrdnje, prenosi AP.

Vilbert Paulisen, direktor odjeljenja holandske policije za krivičnu istragu, rekao je da komunikacija koja je presretnuta pokazuje da su proruske snage tražile razmještanje mobilnog oružja zemlja-vazduh i javile da je ono stiglo u oblast pod njihovom kontrolom.

Na osnovu toga, kao i drugih dokaza koje je prikupio Zajednički istražni tim, Paulisen je rekao da se "može zaključiti da je avion MH17 oborila raketa iz serije 9M38 sistema Buk, koji je dovežen sa teritorije Ruske Federacije i da je sistem nakon lansiranja vraćen u Rusiju".

U protekle dvije godine, tokom kojih je trajala istraga, istražitelji su pregledali približno 200 dijelova olupine, a ispitano je više od 200 svjedoka.

Istražitelji, međutim, nisu direktno optužili Moskvu za snabdijevanje raketnim sistemom Buk, a ruska vlada je više puta negirala umiješanost u ovaj incident.

Na nezadovoljstvo rođaka žrtava, istražitelji nisu saopštili ni imena osumnjičenih na konferenciji za novinare.

"Raketa Buk ispaljena je sa polja u mjestu Pervomaiskij koje je u to vrijeme bila u rukama proruskih snaga", rekao je Paulisen.

Zajednička istraga "identifikovala je oko 100 osoba" za koje se vjeruje da su imali "aktivnu ulogu" u transportovanju raketnog sistema korišćenog za obaranje aviona, rekao je glavni istražitelj Fred Vesterbeke.

Na osnovu fotografija, snimaka i izjava očevidaca, kao i telefonskih razgovora, istražitelji su skicirali rutu kojom se kretao konvoj koji je prenio raketni sistem na istok Ukrajine, navodi AFP.

Istragu je vodilo holandsko tužilaštvo zajedno sa timovima iz Australije, Belgije, Malezije i Ukrajine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocijenio je da je istraga praćena spekulacijama, skrivanjem i neobjavljivanjem niza informacija i radarskih podataka, ističući da je Rusija predala sve informacije koje posjeduje.

"Mi smo, nažalost, uvijek primećivali da nisu sve zemlje pružile toliku količinu informacija. Neke zemlje još, na primjer, nisu dale radarske podatke", naveo je on, prenio je Sputnjik.

Peskov je podsjetio na informacije ruske vojske o prvim radarskim podacima, na kojima su zabilježeni "svi avioni i objekti koji su mogli da lansiraju ili da se nalaze u vazduhu, na teritoriji koju su tada kontrolisali ustanici".

Ti podaci su nedvosmisleni i na njima nema rakete, naveo je on.

"Ovo nije hipoteza, već nedvosmisleni podaci koji se zasnivaju na preliminarnim radarskim podacima", rekao je Peskov i dodao da je to "stvar sa kojom se ne može raspravljati“.

Boing 777 "Malezija erlajnza" sa 298 putnika i članova posade srušen je na istoku Ukrajine 17. jula 2014.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije