Svijet

MMF: Grci trebaju još 50 milijardi

MMF: Grci trebaju još 50 milijardi
MMF: Grci trebaju još 50 milijardi

ATINA - MMF tvrdi da je Grčkoj potrebno dodatnih 50 milijardi evra u iduće tri godine da bi stabilizovala finansijsku situaciju.

Istovemeno, MMF ocjenjuje da rast  grčke ekonomije u ovoj godini neće iznositi 2,5 već - nula odsto.

MMf preporučuje za  Grčku "dalje dužničke olakšice" u vidu produženja roka otplate kredita i smanjenja kamatnih stopa.

Izvještaj MMf-a objavljen je uoči nedeljnog referenduma, na kome  će se Grci izjasniti o ponuđenim uslovima za dalju međunarodnu pomoć.

 Pregovori  Grčke i njenih kreditora vođeni su mjesecima bez konkretnog napretka i "zamrznuti" su dok ne bude poznat ishod referenduma.

Grčki premijer Aleksis Cipras poziva građane da kažu "NE" daljim uslovima i da tako ojačaju položaj vlade u pregovorima.

On smatra da bi, u tom slučaju,  vlada već  u ponedjeljak mogla postići bolji dogovor sa kreditorima.

Čelnici EU poručuju, pak, da bi "NE" na reFerendumu dovelo u pitanje ostanak Grčke u evrozoni.

Grčki mediji pišu da  raste pritisak na privredu,   jer neke firme  obustavljaju proizvodnju zbog nemogućnosti plaćanja dobavljača, dok trgovine daju zaposlenicima neplaćeni odmor zbog smanjene potrošnje.

Grčke banke zatvorene su od ponedeljka i građanima je dnevno dozvoljeno podizanje samo 60 evra.

Vlada je zatvorila banke jer im prijeti kolaps, s obzirom da su danima prije prekida pregovora Grčke i kreditora građani pojačano povlačili svoje depozite zbog straha od bankrota i izlaska Grčke iz evrozone.

Agencija "Fič" procjenjuje da bi četiri najveće grčke banke bankrotirale da vlada nije uvela kapitalnu kontrolu, odnosno ograničenja u povlačenju depozita iz banaka.

U utorak je istekao program međunarodne financijske pomoći, a Grčka je bankrotirala, jer nije mogla da plati dospjeli kredit MMF-u od 1,6 milijardi evra.

Prema posljednjim anketama, ishod referenduma je neizvjestan, a odnos onih koji su "za"   ili "protiv"   kreće se u okviru jednog procenta.

Politički ulog  za Ciprasa je veliki i očekuje se pad njegove vlade, ako birači podupru plan kreditora, koji je premijer nazvao "ucjenom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije