Svijet

Mađarska: Željeznička stanica otvorena za izbjeglice, vozovi ne idu

Mađarska: Željeznička stanica otvorena za izbjeglice, vozovi ne idu
Mađarska: Željeznička stanica otvorena za izbjeglice, vozovi ne idu

BUDIMPEŠTA - Glavna željeznička stanica u mađarskoj prestonici Budimpešti ponovo je otvorena za izbjeglice.

Rijeka izbeglica, koji su dva dana čekali ispred željezničke stanice koja je za njih bila zatvorena jurnula je unutra, javlja BBC.

Rojters je javio da na stanici vlada haos, pošto migranti, od kojih mnogi sa djecom uz veliko guranje, pokušavaju da uđu u voz i na vrata i kroz prozore.

Međutim, njihove nade da će taj voz krenuti razbila je željeznica Mađarske, saopštivši da se nijedan voz iz bezbjednosnih razloga neće uputiti za zapadnu Evropu.

AFP izvještava da je glavni ulaz stanice otvoren nešto poslije osam sati i da je jedan dio od oko 2.000 migranata odmah krenuo da ulazi u voz.

Inače tokom noći, policija je naredila izbjeglicama da isprazne trg ispred stanice i da se premjeste u podzemni prolaz ili posebno određenu tranzitnu zonu, javio je tv kanal M1. Oni su to i poslušali i više ne uzvikuju parole kao ranije, prenosi agencija MTI.

Stotine izbjeglica je juče protestovalo ispred stanice Keleti, dok su se na trg ispred stanice poređali pripadnici mađarske interventne policije. Mađarska policija spriječila oko 2.000 njih da se ukrcaju na vozove koji saobraćaju prema Austriji i Nemačkoj.

U međuvremenu, u Budimpešti je sinić održan skup podrške izbjeglicama, a protiv planiranih izmjena mađarske vlade kada je riječ o politici prema izbjeglicama, javila je MTI.

Istovremeno, u blizini stanice u mestu Roske, radikalni nacionalistički Jobik održao je, takođe, demonstracije, na kojima je zatraženo da južne granice Mađarske budu "hermetički" zatvorene kako bi se spriječio priliv ilegalnih ulazaka u zemlju, što bi moglo dovesti do humanitarne katastrofe, navodi MTI.

Lider Jobika Gabor Vona rekao je da će njegova stranka osigurati dvotrećinsku većinu u parlamentu potrebnu da njihov prijedlog bude izglasan kao zakon.

Većinu izbjeglica čine Sirijci koji žele da otputuju u Austriju ili Njemačku bez odgovarajućih dokumenata.

Mađarska, njemačka i austrijska policija formirale su zajedničke patrole koje kontorolišu vozove koji saobraćaju od Budimpešte preko Beča do Minhena, dok pripadnici mađarske i slovačke policije nadgledaju vozove koji idu za Bratislavu.  

Hiljade potpisale peticiju da Britanija primi više izbjeglica

Više od 20.000 ljudi do sada je potpisalo peticiju kojom se traži da Velika Britanija primi veći broj izbeglica, u trenutku dok se Evropa suočava sa nezabilježenim talasom, mahom sirijskih migranata.

Peticijom se od britanske vlade traži da prihvati više azilanata kao i da poveća podršku izbeglicama, prenio je AFP.

"Postoji globalna kriza izbjeglica. Britanija ne nudi azil u proporcionalnoj srazmjeri u poređenju sa ostalim evropskim zemljama", navodi se u peticiji.

Britanska vlada je dužna da odgovori pošto je broj potpisnika peticije premašio 10.000, a ako ta cifra dostigne 100.000 ljudi, onda će to pitanje biti razmotreno u parlamentu, navodi AFP.

U međuvremenu, Italija, Njemačka i Francuska potpisale su ranije danas zajednički dokument u kojem su pozvali na preispitivanje aktuelnih propisa Evropske unije o azilu i na "fer" raspoređivanje izbjeglica unutar EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije