Svijet

Maduro: Tramp je novi Hitler međunarodne politike

Maduro: Tramp je novi Hitler međunarodne politike
Foto: Arhiva | Maduro: Tramp je novi Hitler međunarodne politike

KARAKAS - Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro nazvao je američkog kolegu Donalda Trampa "novim Hitlerom međunarodne politike", pošto je oštro kritikovao tu južnoameričku državu tokom obraćanja u UN.

Tramp je pozvao svjetske lidere da pomognu da se obnove "demokratija i politicke slobode" u Venecueli.

On je zaprijetio da će pojačati ekonomske sankcije koje su SAD uvele Venecueli prošlog mjeseca, ukoliko Maduro bude "istrajavao na putu nametanja autoritarne vladavine".

AP, međutim, primjećuje da Tramp nije ponovio raniju prijetnju da će razmotriti vojne opcije kako bi izvršio pritisak na Venecuelu.     

"Narod Venecuele gladuje i njigove zemlje se urušava. Njihove demokratske insitucije se uništavaju. Ova situacija je potpuno neprihvatljiva i ne možemo stajati sa strane i gledati. Tražim od svake zemlje ovde prisutne danas da bude spremna da uradi više da riješi ovu veoma realnu krizu", rekao je Tramp.

Maduro, koji nije prisustvovao generalnoj debati Generalne skupštine UN, ljutito je reagovao iz Karakasa, ocijenivši da je taj govor "agresija novog Hitlera međunarodne politike, gospodina Donalda Trampa, protiv naroda Venecuele".

"Niko ne prijeti Venecueli i niko ne posjeduje Venecuelu", poručio je Maduro.

Venecuelanski ministar spoljnih poslova Horhe Areasa je u UN takođe osudio Trampove primjedbe, ali je ignorisao pitanja na konferenciji za novinare o kritikama koje su Venecueli uputili drugi lideri na skupu u UN. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije