Svijet

Maduro preduzeo korake za izmjenu Ustava

Maduro preduzeo korake za izmjenu Ustava
Maduro preduzeo korake za izmjenu Ustava

KARAKAS - Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro je formalno preduzeo korake za izmjenu Ustava prkoseći protivnicima koji ga optužuju da se grčevito drži za vlast u vrijeme političke krize u zemlji, tokom koje su poginule 53 osobe.

Na mitingu, pred hiljadama pristalica, Maduro je potpisao dokument kojim se formalno utvrđuju uslovi za izbor članova "ustavotvorne skupštine", koja će biti zadužena da sačini nacrt novog ustava.

Opozicija okrivljuje Madura za ekonomsku krizu u zemlji, koja je dovela do nestašice hrane i lijekova.

Optužuje ga i da planira da "ustavotvornu skupštinu" ispuni svojim pristalicama, prenosi AFP.

Maduro je ranije pozivao na donošenje novog Ustava, koji bi napisalo "narodno tijelo", čime bi se zaobišao Kongres sastavljen od opozicionih stranaka.

On je, takođe, optužio opozicione demonstrante da su u subotu, 50-og dana antivladinih protesta, zapalili i izboli vladinog pristalicu u Karakasu.

Demonstranti, koji se okupljaju već sedam nedjelja širom Venecuele, traže da Maduro podnese ostavku i raspiše izbore, optužujući vlade Madura i njegovog prethodnika Uga Čaveza za loše upravljanje ekonomijom.

Ekonomija Venecuele je oslabljena, uz inflaciju za koju se očekuje da će ove godine dostići čak 700 odsto, dok je kriminal rasprostranjen, navodi BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije