Svijet

Majka utopljenih dječaka užasavala se mora

Majka utopljenih dječaka užasavala se mora
Majka utopljenih dječaka užasavala se mora

Beživotna tijela dječačića koje je izbacilo more simbol su tragedije izbjeglica.

- Moj brat Abdulah kazao mi je kako se trudio svim silama da spasi djecu. Kada je shvatio da je njegov petogodišnji sin Ghalib preminuo u njegovim rukama, požurio je prema Aylanu, ali i  on je bio mrtav. Tada je pokušao da spasi svoju ženu Rehan (35) ali nije uspio - kazala je Tima Kurdi koja je pokušala u Kanadu dovući braću, ali kada je jednom bratu azil odbijen, znala je da nema nade ni za Abdulaha.

Muhamedov zahtjev za azil predala je prvi jer su, kaže, njegova djeca bila starija i trebala su ići u školu.

- Bilo mi je jako teško reći im da ih ne mogu dovesti ovdje - kazala je.

Muhamed se smjestio u Njemačkoj, gdje je i Abdulah sa porodicom htio da dođe. Negova se supruga se jako bojala plovidbe morem do Grčke.

- Rekla mi je da ne želi ići jer ne zna da pliva, a ja sam joj odgovorio da samo stavi prsluk i da će sve biti dobro - ispričao je Abdulah.

Tima Kurdi napomenula je kako je učinila sve da pomogne svom bratu i njegovoj porodici i da im je poslala 5000 dolara da plate krijumčaru za bijeg.

- Nisam im trebala poslati novac - kazala je uplakana Tima koja se u Kanadu preselila 1992. nakon što se udala za Kanađanina.

Abdulah se danas s kočezima porodice vratio u Kobane kako bi ih pokopao.

Dugi konvoj ispratio je oca iz ljetovališta Bodrum, gdje su pronađena tijela, do sirijske granice.

U gradu su bile u toku pripreme za pokop 'žrtava Kobanea koji su platili svojim životom bijeg od rata', po lokalnim vlastima.

Turska policija juče je objavila da je uhapsila četiri osobe odgovorne za smrt 12 izbjeglica među kojima su i tri člana porodice Kurdi.

(NN/jutarnji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije