Svijet

Malek ostaje u pritvoru

KATANIJA - Sud u Italiji naložio je danas da u pritvoru ostane kapetan broda, koji je 19. aprila potonuo sa stotinama migranata u blizini obale Libije, nakon što su ga tužioci optužili za višestruko ubistvo i trgovinu ljudima.

Mohamed Ali Malek /27/, državljanin Tunisa, odbacio je tvrdnje da je bio kapetan pretrpanog ribarskog broda koji se prevrnuo u noći između 18. i 19. aprila kod obala Libije sa stotinama migranata iz Afrike i Bangladeša.

"On kaže da je on migrant kao i drugi i da je platio svoj dio da bi došao na brod", rekao je njegov advokat Masimo Ferante.

Međutim, glavni tužilac Katanije Đovani Salvi, rekao je da je sudija naložio i Maleku i 25-godišnjem Sirijcu Mahmudu Bikhitu, koji je optužen da je bio član posade, da ostanu u pritvoru.

Obojica su uhapšena u ponedjeljak, 20. aprila, po dolasku na Siciliju sa drugim preživjelim migrantima, koji su ovu dvojicu identifikovali policiji.

Tužilaštvo tvrdi da je on kriv za sudar sa portugalskim trgovačkim brodom koji je došao da im pomogne. Usljed sudara došlo je do stampeda migranata koji su svojom težinom na jednoj strani prouzrokovali prevrtanje broda. Brod je potonuo u roku od nekoliko minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije